Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tar ställning för solidaritet

Annons

Vi har i flera år sett hur situationen för många flyktingar förvärrats runt om i världen. Sedan några veckor tillbaka har ödena för miljontals människor som lever på flykt äntligen fått en mer framträdande plats i nyhetsrapporteringen.

Bilden av Alan Kurdi som ligger på stranden har etsat sig fast på näthinnorna över hela världen. Rapporterna om antalet människor som har mist sina liv i flykt från terror och krig är alldeles för många.

Vi har glädjande nog sett hur solidariteten växt bland människor. Initiativtagarna till olika insamlingar är glädjande många och volontärarbetet för att hjälpa och stötta människor på flykt är större än på många år.

Det som är givet i det här läget är att vi vet att det kommer flyktingar till vårt land. Arbetsmarknadsdepartementet har skickat ut en remiss till kommunerna om ett förslag som skulle göra mottagandet av flyktingarna mer rättvist över hela landet.

Förslaget innebär konkret att flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för hela samhället. När alla kommuner är med och tar emot flyktingar kommer fördelningen av mottagande vara mer proportionerligt i förhållandet till kommunens arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek och annat mottagande.

Det bedöms leda till för,bättrade förutsättningar för nyanländas etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet. Detta förslag innebär att de kommuner som inte alls tar emot nyanlända i dag ska börja göra det.

Alla kommuner ska beroende av sin storlek och arbetsmarknadssituation ta emot det antal nyanlända kommunen har förmåga till. En solidarisk handling, där några i samhället inte ska kunna smita undan ansvar och överlåta det åt andra.

Kommunstyrelsen i Gävle har besvarat remissen positivt. Något Vänsterpartiet anser vara det enda självklara.

Kommunstyrelsen var dock inte enig om detta.

Nästan hela oppositionen i Gävle; Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, röstade alla emot solidaritet och medmänsklighet.

Vänsterpartiet, tillsammans med våra rödgröna samarbetspartier Socialdemokraterna och Miljöpartiet, fick stöd av Folkpartiet för att svaret på remissen skulle bli positivt från kommunens sida.

Vänsterpartiet är glada över att Folkpartiet på ett så tydligt sätt tar ställning för solidaritet och rättvisa, för våra medmänniskor som rädda och med fara för sina liv lyckats ta sig hit till vårt land.

Tillsammans kan vi förändra världen till en bättre plats!

Gin Akgul Hajo (V)

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons