Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi väljer att hjälpa i närområdet

Annons

På Gävles kommunfullmäktigemöte 14 december 2015 beslutade kommunen att ansvara för 315 ensamkommande ungdomar. Vidare har kommunstyrelsen beslutat om att ta emot ytterligare 3 040 ensamkommande ungdomar från Malmö per vecka. Sverigedemokraterna ville som enda parti avslå förslaget, men röstades ner. Vi vill här förklara närmare varför vi röstade nej till ett avtal med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande barn/ungdomar.

 

De barn som kommer till Sverige, har utsatts för en lång och ofta farlig resa med mycket obehag för att komma hit. En resa barnen själva saknar kontroll över, och som ofta gjorts möjlig genom att föräldrar anlitat människosmugglare. Alla kan vi förstå vilket tungt ansvar och höga förväntningar barnen tvingas bära på sina axlar, att ensam anlända till främmande land som ensamkommande barn. Detta i syfte att föräldrar och släkt i ett senare skede ser en möjlighet att få uppehälle i Sverige utan att behöva söka asyl.

 

Som kommun behöver vi fundera över vilka konsekvenser det får att vi uppmuntrar till ett systematiskt utnyttjande av minderåriga, vilka tvingas resa från andra sidan jordklotet för att få uppehållstillstånd i Sverige. Sverigedemokraterna anser att vi politiker måste inse att detta utsätter barn för stora risker, dels försätter vi barnen för stark psykisk press och risker att på vägen till Sverige hamna i brottssyndikat, kriminalitet, missbruk eller prostitution. Många av de barn som sänds till Sverige kommer aldrig fram, hur många det rör sig om saknas det statistik över. Även i Sverige försvinner ensamkommande barn. I oktober redovisades att i ankomstkommunen Trelleborg hade 1000 av 1900 ensamkommande barn försvunnit helt från myndigheternas kontroll.

 

Så varför skickar man ut barn på en sådan resa? Därför att det är praxis att ge uppehållstillstånd till de senare anländande anhöriga, med hänvisning till anknytningsskäl.

 

Av den anledningen så ser vi kraftigt ökande ansökningar om asyl från ensamkommande barn. Från ett hundratal 2002 till 3 280 personer under 2014. Förra året var det 2 787 anhöriga som sökte uppehälle genom anknytning till barnen. Vi har dock bara sett en början på hur många som kommer söka uppehållstillstånd p.g.a. anknytningsskäl, under 2015 beräknas antalet ensamkommande barn uppgå till 40 000 personer och om motsvarande andel anhöriga till de ensamkommande söker uppehållstillstånd motsvarar det ytterligare 34 000 uppehållstillstånd.

 

Det är viktigt att ha bakgrundsfakta när man fattar beslut. I ett första skede kan det verka som en humanitär gärning att kommunen tar emot ensamkommande barn. Men genom att ta emot fler ensamkommande så sänder vi ut signaler om att det är ett effektivt sätt att få det bättre ställt, främst ekonomiskt, för barnen och kanske även hela familjen. När vi tar emot utan att reflektera över konsekvenserna innebär det att antalet ensamkommande även fortsättningsvis kommer eskalera.

 

Vi Sverigedemokrater sade nej till överenskommelsen om mottagande av ensamkommande för att de ska slippa utnyttjas och kanske hamna i klorna på kriminella grupperingar. Vi vill genom att säga nej förmå regeringen att ändra reglerna för ensamkommande barn. På fullmäktigemötet hade säkert de övriga partierna en ambition att hjälpa barnen, men de insåg inte vilka konsekvenser det får. 

 

Vi vill hjälpa människor i nöd på bästa sätt. Detta genom att verka i närområdena, där vi har möjlighet att hjälpa de verkligt skyddsbehövande och samtidigt kunna hjälpa många fler. De kostnader som vi idag ser kopplade till invandringspolitiken är sanslöst stora samtidigt som den är otroligt ineffektiv.

 

Nu i juletider gör Unicef reklam för julklappar som innebär att man köper paket som skickas till behövande i krisdrabbade länder och områden. Exempelvis kan man få 60 doser poliovaccin för 62 kr. Migrationsverket betalar idag ut 1900 kr per dygn och barn till kommunerna (vilket ofta inte täcker de faktiska kostnaderna). Motsvarande en kostnad för en halv dag i Sverige för en ensamkommande kan man få ett hygienpaket till en hel familj plus vaccinpaket och vinterkläder.

Debattartikelns uppgifter kommer ifrån Migrationsverkets hemsida.

Sverigedemokraterna väljer hjälp i närområdet. Vad väljer du?

Roger Hedlund (SD)

riksdagsledamot

Richard Carlsson (SD)

kommunalråd i opposition

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons