Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ha ett landmärke för framtidstro för HiG

Länsförsäkringars visionära hus vid riksväg 80 kan bli ett landmärke för utvecklingsvilja och framtidstro för Högskolan i Gävle och för hela regionen.

Annons

Vi tror på framtiden för regionen och Högskolan i Gävle (HiG). Vi tror också att vi själva kan påverka utvecklingen genom att våga vara visionära och satsa på det som ingen annan gjort.

Givetvis är kärnan i verksamheten själva kunskapsförmedlingen. Men vi tror att en kreativ, spännande och nyskapande miljö bidrar till kunskap och kompetensinhämtande.

Därför anser vi att det spännande hus som Länsförsäkringar i Gävle vill bygga och där HiG har inbjudits att delta som en viktig part i projektet är värt att titta närmare på som ett alternativ till nya laboratorielokaler.

Den planerade byggnaden är tänkt att uppföras av Norrporten på högskoleområdet och HiG ska skriva hyreskontrakt för 15 år. De ekonomiska kalkylerna är ännu inte klara.

Att bygga vackert och nyskapande behöver inte vara dyrare än att bygga traditionellt så som HiG nu planerar att göra.

Högskolestyrelsen fick i veckan en presentation av Länsförsäkringar i Gävle om det planerade bygget och vi kan direkt säga att detta är något vi aldrig sett förut; ett landmärke för utvecklingsvilja och framtidstro för hela regionen!

Turning Torso i Malmö eller det världskända hotellet i Dubai är byggnadsobjekt som påminner i uttryck om det som nu planeras.

Vi ville att styrelsen skulle låta högskolan närmare utreda denna möjlighet, men styrelsens majoritet sa blankt nej direkt. Mot detta beslut har vi reserverat oss.

Tidsfaktorn anges som skäl för att vi inte ens kan titta närmare på projektet, ett skäl som vi menar är dåligt underbyggt. Detta särskilt med tanke på de långsiktigt strategiska möjligheterna för ett samarbete mellan HiG och näringslivet med därtill ansluten forskning.

Att sitta i samma lokaler stimulerar kreativitet och utveckling där vi tror att inte minst byggforskningen skulle gynnas.

Även andra inom HiG har uttryckt intresse för en samverkan med projektet. Ett nytt Technicum är ett sådant exempel.

ledamöter i styrelsen för Högskolan i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons