Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill inte delta i nätverk som bevisligen inte ger någon effekt

Annons

Arbetarbladet och Gefle Dagblad gör det till en sak att vi i Sverigedemokraterna ifrågasätter att Gävle ska lägga pengar på ett deltagande i ett nationellt nätverk mot rasism och diskriminering.

Syftet är bra och något som Gävle kommun och alla politiska partier redan arbetar mot. Ingen människa ska utsättas för rasism eller diskriminering. Gävle kommun beslutade 2014 att jobba mer samordnat och fokuserat med integration genom att anställa en integrationssamordnare. Samordnarens uppdrag syftar bland annat till att samordna, initiera och stödja integrationsarbetet i kommunen samt att arbeta med värdegrunds- och demokratifrågor.

Medlemskap i nätverket Svenska kommuner mot rasism och diskriminering, vilket bygger på The European Cities against Racism (ECCAR), som SKL driver ger varken mätbara resultat eller är förenligt med tanken på att använda skattemedel på ett ansvarsfullt sätt. Exempelvis är Malmö stad en av de svenska städer som redan är medlem och deras arbete mot rasism och antisemitism har inte förbättrats trots medlemskapet. I dag är 28 kommuner med i nätverket, med andra ord cirka 10 procent av Sveriges kommuner. Jag är dock övertygad om att även de kommuner som inte är med i nätverket ser diskriminering och rasism som förkastligt.

Arbetet med att värna mänskliga rättigheter och motarbeta diskriminerande särbehandling av människor är viktigt och bör finnas i det dagliga arbetet. Alla olika försök att tysta olika personer och grupper är direkta hot mot ett öppet och demokratiskt samhälle och grundläggande humanistiska värderingar. Ett ständigt och kompromisslöst försvar av det öppna samhället, det fria ordet och de mänskliga fri- och rättigheterna är ytterst väsentligt.

Samtidens händelser, med terrordåd riktade mot det öppna samhället, hatbrott och näthat är allvarliga och ska kraftfullt motarbetas av samhället. Internationellt sett ser vi hur svenska medborgare reser till andra länder för att ansluta sig till terroristorganisationer som krigar, mördar och våldtar kvinnor och barn.  Vi ifrågasätter mot den bakgrunden inte de grundläggande principiella motiven för tanken om att ansöka om medlemskap SKL:s svenska nätverk mot rasism och diskriminering. Vår uppfattning är att det över huvud taget bör göras en översyn av vilka organisationer som staden ska vara medlem i. Det avser såväl internationella som svenska organisationer. Av dessa anledningar motsatte vi i Sverigedemokraterna att lägga ut pengar på att delta i olika nationella nätverk som bevisligen inte ger någon önskvärd effekt.

Richard Carlsson (SD)

kommunalråd i opposition

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons