Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill investera Sverige ur jobbkrisen

Jobbkrisen fördjupas. I oktober varslades 20 000 löntagare. Den moderatstyrda regeringen bedömer att arbetslösheten riskerar att öka med 150 000 löntagare. Tillväxten kan bli negativ.

Annons

Allt fler kommuner ser hur ekonomin pressas när jobben blir färre och socialbidragen blir fler. Utanförskapet växer. Välfärden står inför ett ras i kvalitet.

Trots den allvarliga jobbkrisen är den moderatstyrda regeringen helt passiv. Regeringen håller fast vid sin budget som bygger på fullständigt överspelade prognoser. Retoriken är att raserad a-kassa ska tvinga fram nya jobb. Men mer av samma orättvisa politik är inte lösningen på svenska folkets problem.

För någon vecka sedan presenterade vi social- demokrater ett första stimulanspaket mot jobb- krisen. Ett paket som bygger vidare på den socialdemokratiska budgetmotionen. I paketet ingår bland annat:

Antalet påbörjade hyresrätter har halverats sedan 2006. För att öka byggandet av hyresrätter föreslår vi ett investeringsstöd om 1 miljard kronor. Vi inför också en klimatbonus för klimat- investeringar i hemmet. Nu går vi vidare och lägger förslag om ett ROT-avdrag som innebär att husägare ges möjlighet att dra av 30 procent av kostnaden för byggtjänster. ROT-avdraget har prövats förut med goda resultat för byggjobben. Men regeringen säger nej.

Vi vill möta lågkonjunkturen med ökade investeringar i vägar och järnväg. I vår budget investerar vi 2 miljarder mer än regeringen i infrastruktur varje år. Men nu när ekonomin snabbt försämras är det viktigt att göra ytterligare investeringar. Vi vill tillföra mer resurser för att stärka underhållet av järnväg och väg.

Vi vill stärka ekonomin för dem med små marginaler. Vi har lagt förslag om sänkt skatt för pensionärer om 2 700 kronor per år, höjda barnbidrag och förbättrade villkor för studenter. Nu vill vi fortsätta stärka barnfamiljernas ekonomi genom ett extra barnbidrag att utbetala redan i december. Vi vill fortsätta att förbättra för pensionärerna och föreslår att bostadstillägg för pensionärer (BTP) höjs med upp till cirka 280 kronor i månaden.

När Sveriges ekonomi försvagas är det viktigt att investera i utbildning som rustar arbetslösa för nya jobb. Vi vill nästa år investera i totalt 50 000 fler utbildningsplatser. Vi vill satsa på fler platser inom högskolan, vuxenutbildningen, den yrkesinriktade utbildningen och göra en särskild satsning riktad till spetsutbildning.

Sveriges ungdomar kommer att drabbas hårt av jobbkrisen. Vi vill att den som anställer en ung arbetslös ska få en skattereduktion som motsvarar hela arbetsgivaravgiften. För unga som har det tufft att komma in på arbetsmarknaden vill vi satsa på ett generöst förstajobbet-avdrag och investera i fler platser inom lärlingsutbildning.

Villkoren för småföretagen måste förbättras. Arbetsgivaravgiften ska sänkas och tryggheten för företagare ska förbättras. Nu vill vi gå vidare och föreslår att 5 miljarder kronor satsas i en risk- kapitalfond för att underlätta tillgången till kapital för företagen, inte minst för nyföretagandet.

Den moderatstyrda regeringen vill avskaffa miljöbilspremien. Vi föreslår att miljöbilspremien förlängs fram till 31 december 2009. Därmed underlättas den fortsätta omställningen till en mer miljövänlig svensk bilpark och efterfrågan på fordon ökar.

Regeringen har pressat ut en halv miljon männi- skor från a-kassan. Vi menar att jobbkrisen måste mötas med stärkt trygghet så att den som blir av med jobbet kan fokusera på att snabbt komma i arbete, i stället för att tvingas sälja huset och se familjens vardag slås i spillror.

Därför vill vi höja taket i trygghetsförsäkringarna, förbättra ersättningsnivån och sänka kostnaden för medlemskap i a-kassan rejält.

Kommunernas ekonomi försämras i takt med att jobbkrisen förvärras. Kommunerna behöver få besked från staten om stödet för år 2010 för att undvika stora uppsägningar i kommuner och landsting och därmed försämringar i välfärden. Det är nödvändigt för kommunernas långsiktiga planering.

Vi socialdemokrater vill vara tydliga och kan redan nu lämna besked om att vi kommer investera netto 5 miljarder kronor mer 2010 än vad regeringen har föreslagit.

Vi menar att också regeringen måste lämna besked om utökade investeringar i kommunernas välfärd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons