Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill se ett svenskt Nato-medlemskap

Vår omvärld är oroligare än på länge.

Annons

 En viktig slutsats är att det ändrade säkerhetspolitiska läget kräver mer samarbete och inte mindre. Därför Nya Moderaterna tillsätta en studie om ett svenskt Nato-medlemskap. Nu måste Åsa Lindestam (S) svara medborgarna varför regeringen avfärdar en sådan studie?

Ukraina valde EU:s demokratiska modell framför den ryske presidenten Vladimir Putins auktoritära system. Ryssland svarade med att annektera Krim och starta ett separatistuppror som de sedan har understött med trupper och materiel. Putin visade att han inte respekterar den europeiska ordning som gällt sedan andra världskriget om att gränser inte får ändras med våld. Över 5 000 människor har dött i konflikten och över 1 miljon är på flykt.

Höjda ryska försvarsanslag har resulterat i en stärkt militär förmåga i form av ny materiel och fler och större övningar. Flera länder kan vittna om ett ökat antal kränkningar och ett provokativt uppträdande ifrån rysk sida. Detta sätter spår även i vardagen. Ett civilflyg i Danmark var nyligen nära att krocka med ryskt militärt flyg.

Alla dessa händelser är var för sig allvarliga nog. Den sammantagna bilden är tydlig. Höstens ubåtsjakt visar att spänningarna ökar i Östersjön. I julas höjde Putin tonläget ytterligare när han presenterade en ny rysk militärdoktrin. Den oroande utvecklingen kräver åtgärder på flera nivåer.

Behovet av internationellt samarbete är större nu mer än tidigare - omvärlden behöver stötta Ukraina. Genom diplomatiska och ekonomiska påtryckningar kan vi markera mot Ryssland. Dessutom måste Sverige stärka sin egen försvarsförmåga. Tiden är mogen för att se över våra internationella försvarspolitiska samarbeten för att stärka Sveriges säkerhet. Nya Moderaterna vill därför att det genomförs en Natostudie som ser över de konkreta förutsättningarna för ett svenskt Nato-medlemskap.

Statsminister Stefan Löfvens rödgröna regering tror på en passiv säkerhetspolitik. Den tid då denna politik var gångbar är sedan länge förbi. Varför vägrar regeringen att genomföra en sådan studie?

En ny säkerhetspolitisk normalbild etableras i Östersjöområdet. Moderaterna vill se ett svenskt Nato-medlemskap. Ett första steg mot detta är en studie som på allvar ser över konsekvenserna av ett medlemskap i Nato.

Karin Enström, (M)

utrikespolitisk talesperson samt vice ordförande riksdagens utrikesutskott

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot, Gävleborgs län

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons