Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigare än någonsin att vara med i facket

Samtalen till Handelsanställdas förbunds expedition i Gävle ökar från människor som inte är organiserade i facket.

Annons

Merparten av dessa människor är ungdomar med konstiga anställningsformer eller rent av folk som har ”provjobbat” och trodde att det ändå skulle vara med lön. Det är också flera äldre som arbetar deltid, kanske bara 18–19 timmar per vecka, som har tvingats till en kraftig höjning av A-kassan och som inte har råd att vara fackligt ansluten längre.

Det är viktigt att förstå att för att få hjälp från fackets ombudsmän i arbetstvistfrågor eller löneanspråk måste man vara medlem i organisationen innan tvisten uppstår.

Samma sak som att man inte kan teckna brandskyddsförsäkring när huset har brunnit ned. Människor som är oorganiserade måste annars vända sig till en advokat/jurist för att få hjälp att driva sitt ärende. Det är bland annat det som ombudsmännen bistår medlemmar med utan extra kostnad.

Angående ”provjobb” måste folk också förstå att i Sverige finns ingen lag som ger rätt till lön, detta regleras endast i kollektivavtalen och om det inte finns kan arbetsgivaren ensidigt bestämma om lönevillkoren.

Tyvärr är det en del, främst ungdomar, som varje år under sommarmånaderna blir utan lön för utfört arbete – då det inte klart har uttalats vad lönen för arbetet skulle vara innan de blev anställda. Se därför alltid till att få ett skriftligt anställningsbevis där villkoren regleras. De fackliga organisationerna har sådana blanketter att fylla i.

Det är viktigare än någonsin att vara med i facket för att få bra villkor och löner.

Facket är inte bara de som arbetar i organisationerna utan facket är alla medlemmar. Utan medlemmar – inga kollektiv- avtal, inga avtal – inga löner, OB och så vidare.

Poul-Erik Jensen,

ombudsman Handels

avdelning 26, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons