Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka konsekvenser får S politik för landsbygden?

Svar till Jan Lahenkorva (S).

Annons

I ännu en debattartikel lyfter Jan Lahenkorva (S) frågan om landsbygdspolitik. Först ska jag ge dig rätt Jan, att ha principer är en sak, men man bör även fundera på vilka konsekvenser principerna och politiken får.

Moderaternas princip är att hela Sverige ska leva och vi ska skapa goda förutsättningar för det. Detta gör vi genom att exempelvis främja företagande, arbete och underlätta byggnationer. Vi är överens med Jan om att det krävs grundläggande service, men skapas det genom att förbjuda statliga företag att gå med överskott? Skapas det genom att höja bensinskatten, straffbeskatta transporter genom kilometerskatten eller försämra villkoren för friluftsliv och jakt? Kan du beskriva vilka konsekvenser denna socialdemokratiska politik får för de som bor i landsbygd?

 Alliansregeringen har redan infört möjligheten för stöd till verksamheter i glesbygd, till exempel till apoteken och bensinmackar. Behövs det ytterligare stöd till olika servicefunktioner på landsbygden är vi beredda att pröva det, men till skillnad mot dina förslag så skapar vi regler som är neutrala för alla aktörer.

Dessutom anser vi att alla ska leva upp till de lagar och regler som finns. För när det gäller just mobilsamåkningen som du återigen försöka lyfta fram, är den enligt expertisen inte laglig. Enligt taxiförordningen behövs diverse tillstånd tillika försäkring och rätt utbildning för förarna för denna verksamhet. Att köra personer där pengar utbytes är att ses som taxi. Samåkning utan att det finns några pengar inblandade är såklart helt laglig och önskvärt.

 Jag förväntar mig att du är beredd att stå för den politik ni för, både regionalt och nationellt, och tar ansvar för dess konsekvenser. Så om du inte är beredd att diskutera hela landsbygdspolitiken och dess konsekvenser så är debatten över för mig i detta ämne denna gång.

Patrik Stenvard (M)

regionråd i opposition

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons