Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka värderingar ska vi ha i Sverige?

Annons

Almedalsveckan satte begreppet ”svenska värderingar” i centrum i den politiska debatten. De som vill polemisera användandet av detta begrepp brukar ifrågasätta om det finns några genuint ”svenska” värderingar och påtalar att liknande värderingar hittar man på andra platser på vår jord. Den där diskussionen är rent tramsig. När politiker talar om ”svenska värderingar” så talar man om värderingar som gäller i det svenska samhället. Att dessa värderingar sedan har sitt ursprung i något annat land eller att det är samma värderingar som finns i Norge och har mycket gemensamt med värderingar som finns i Japan är oviktigt. Det vore konstigt om politiker talade om andra länders värderingar i en debatt om vad som ska genomsyra det svenska samhället.

Begreppet ”västerländska värderingar” som en del framför som alternativt begrepp är för oklart, därför även om det finns mycket som förenar de västerländska demokratierna så är det också mycket som skiljer – till exempel synen på jämställdhet.

Talet om svenska värderingar handlar kort och gott om vilka värderingar som ska gälla i det svenska samhället och därför ska fokus för debatten ligga på innehållet i dessa värderingar istället för diskutera annat.

Några har i debatten påpekat att man måste få ha vilka värderingar man vill – det viktiga är att man följer den svenska lagen. Helt rätt, men kruxet är alla lagar som stiftas har sin grund i värderingar. Det stiftas inte förbudslagar i landet utan att man vet varför man gör det.

Det bästa sättet att förhindra brott är att se till att folk följer gällande lagar och sannolikheten för att folk gör detta är större om de förstår motivet till lagen och ställer upp på det. Om en man delar uppfattningen att man inte får sexuellt antasta en kvinna i publikhavet på en konsert är sannolikheten rätt stor att han inte kommer att göra det, till skillnad mot att om han hade haft uppfattningen att kvinnor som trängs med män på offentlig plats får skylla sig själva om någon tar på deras kroppar.

I USA som genom sin invandrarhistoria har blivit en smältdegel för olika kulturer måste den som vill bli medborgare svära på att följa och försvara konstitutionen (grundlagarna för landet). Detta innebär att det amerikanska samhället erkänner den enskilde som en av dem om den enskilde i sin tur erkänner de värderingar som ligger till grund för samhället såsom det kommer till uttryck i konstitution.

Detta innebär att oavsett vilken kulturell bakgrund du har så vill du bli amerikan så måste du omfamna landets grundläggande värderingar – i annat fall är du inte välkommen. Något liknade har vi inte i Sverige men kanske är något att ta efter, med tanke på att Sverige idag är ett invandrarland i minst lika stor omfattning som USA.

Jag tycker det är bra att vi fått en debatt om vilka värderingar som det svenska samhället ska grundas på och hur vi kan få nyanlända till vårt land att omfamna dessa värderingar. Värderingar är inte statiska utan kan ändras och det är inte säkert att det blir till det bättre.

Som liberal värnar jag de jämställdhetsvärderingar vi har vårt samhälle och som har lett till de lagar vi har idag. Nu är inte alla handlingar som ger utryck för värderingsuppfattningar en fråga huruvida de är förenliga med lagstiftningen. Att göra skillnad på hur man hälsar på män respektive kvinnor är ett exempel på detta. Man får hälsa hur man vill men när man gör skillnad på folk baserat på deras kön då måste det få ifrågasättas. Vad innebär det i förlängningen för vårt samhälle om uppfattningen att man ska hälsa olika beroende på kön får vida spridning? Som sagt värderingar är inte statiska och således är inte våra lagar det heller.

Svenska värderingar eller inte - vill vi inte ha lagar som behandlar kvinnor och män olika måste vi stå upp för de värderingar som motverkar detta, även i något så alldagligt som att hälsa på varandra.

Per-Åke Fredriksson

Partistyrelseledamot och länsordförande i Gävleborg för Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons