Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill du stänga kärnkraftverken, Per?

Lennart Sjögren (KD) frågar i ett öppet brev Per Johansson (S) om denne vill stänga våra kärnkraftverk och därmed försämra för Korsnäs och Sandvik.

Annons

Öppet brev till kommunalrådet Per Johansson (S).

Vill du stänga kärnkraftverken och försämra för Korsnäs och Sandvik?

90 procent av all elproduktion i fjol kom från vatten-, vind- och kärnkraftverk varav vindkraft 1,4 procent och kärnkraft 42 procent.

Vi möttes i början av december vid ett rundabordssamtal ute på Korsnäs då vi diskuterade regionens framtid utifrån frågeställningar som:

• Hur ser egentligen kopplingen mellan energi och tillväxt ut i Gävleborgs län?

• Hur påverkar osäkra förutsättningar industrins investeringar i Gävleborgs län?

• Vad händer med jobben, välfärden och välståndet när konkurrenstrycket ökar?

• Vilka är de centrala komponenterna i en blocköverskridande överenskommelse? Hur bråttom är det?

Företrädare för Korsnäs och Sandvik belyste vikten av att få klarhet i spelreglerna för fram- tiden, inte minst vad gäller kärnkraften. Vi alla vid Rundabordsamtalet var överens om att de politiska partierna och de två blocken måste ge besked till industrin.

Ett tak bör sättas för hur många reaktorer som kan ha drifttillstånd samtidigt. Vi kristdemokrater älskar inte kärnkraften men inser att den under överskådlig tid kommer att vara viktig för vår elförsörjning.

Din företrädare som ”fackligt” kommunalråd Mats Ågren skrev i maj 2005 tillsammans med 60 andra socialdemokratiska kommunalråd på DN debatt följande ”Även om kärnkraften är en hjärtefråga för miljöpartiet får vårt parti inte använda felaktiga eller vilseledande motiveringar för en politiskt styrd kärnkraftsavveckling”.

Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg krävde i december att regeringen ska riva upp förbudet mot ny kärnkraft och menar att den nuvarande energipolitiken tar bort jobben. Din egen partiledare Mona Sahlin krävde på partiets framtidsdagar att kärnkraftverken ska läggas ner och ersättas av vindkraft och annan förnyelsebar energi.

Socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister är uppenbarligen eniga om att slänga ut kärnkraften. De fackliga organisationerna inser att vart fjärde jobb inom industrin försvunnit sedan början av 1990-talet. Finanskrisen och den lågkonjunktur vi nu är inne i har redan resulterat i många varsel. Jobben på Korsnäs och Sandvik hotas. Inte bara av den internationella lågkonjunkturen utan också av Mona Sahlins krav på att stänga alla befintliga kärnkraftverk i vårt land som mycket sannolikt skulle kunna leda till kraftigt ökade energipriser, sämre konkurrenskraft för basindustrin och i förlängningen väsentligt färre jobb i vår region.

Lennart Sjögren (KD)

partisekreterare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons