Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viltförvaltningen ska vara på ett ställe

Länsstyrelsens tjänstemän tycker att lokala rovdjursgrupper kan vara en idé att prova (Arbetarbladet, 19 juli). Fokus bör ligga på att försöka få den regionala rovdjursgruppen att fungera. Om inte detta lyckas borde den regionala rovdjursgruppen läggas ned.

Annons

Det är säkert fler än jag som har suttit på dessa sammankomster och undrat – till vilken nytta. Där-emot kunde man göra ett försök med lokala grupper under länsviltvårdsnämnden. Den misslyckade rovdjurspolitiken som förvaltas av Naturvårdsverket och länsstyrelserna har straffat ut sig själv.

Äntligen har Åke Petterssons utredning gett hopp om en bättre balans mellan olika intressen och framför allt en bättre balans mellan rovdjur och bytesdjur. Det allra viktigaste utredningen föreslår är att hålla vargstammen på en konstant nivå några år, för att kunna utläsa effekterna. Nu ser vi fram emot en proposition från regeringen som kan lindra den vanmakt många känner.

Länsstyrelsens agerande vad gäller björn är gåtfullt. Den svenska björnstammen är i dag större än den varit sedan medeltiden. Det finns tre gånger så mycket björn som riksdagens minimimål. Vi har för länge sedan passerat det antal björnar som länsstyrelsen har angett i sin egen förvaltningsplan. Ändå håller man tillbaka avskjutningen och tillåter att stammen expanderar ytterligare. Är det en maximering man är ute efter?

Vi har dessutom världens mest produktiva björnstam. Att anställa björnvakt vid skogsarbete som Skogselit AB gjort på Orsa Besparingsskog är knappast en lockande tanke. Men det är väl så det blir när man väljer att sätta en osäkert ökad rovdjursturism framför landsbygdsbefolkningens livsutrymme.

Länsstyrelsen tycks ha glömt bort att det är älgen som får mest turistisk uppmärksamhet. Älg, bäver, orre och tjäder saknas i flera EU-länder. Stora rovdjur finns däremot i många länder.

Den splittrade förvaltningen av viltstammarna har varit och är till ondo både för djur och människor.

Varg och björnstammarna måste vägas in i älgförvaltningen.

Majvor Westberg Jönsson, s

ordförande länsviltvårdsnämnden

kommunalråd Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons