Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vissa drömmar är för stora för ATG

/

Det är många som sett ATG:s reklamkampanj om den lilla hästen Vinnie och resan mot att bli travhäst.

Annons

Från gården där Vinnie blir lämnad kvar med sin pappa som blivit deprimerad och bipolär efter att mamman försvunnit iväg så får vi följa Vinnie mot drömmen att bli travhäst, som sin mamma. “Ingen dröm är för stor” har de som slogan. Men är det verkligen Vinnies dröm?

Att Vinnie, hans mamma med för den delen, skulle vilja bli travhäst är egentligen rätt konstigt. Vägen dit är för det första inte helt problemfri. Visst att drömmar kan kräva mycket arbete för att nås, ibland även uppoffringar, men vem skall utföra arbetet och göra uppoffringar för vems dröm? Vinnie framställs välja att vilja bli travhäst, men hans mamma avlades antagligen fram och föddes upp till det.

Utrustning finns det också en del av inom hästsporten, utrustning gjord för att användas på hästen men inte av hästen. Därtill kommer metoder vid träning och lopp för att driva hästen framåt. Visst finns det morot, men under loppen är det piska som gäller. Hästar har väldigt känslig hud och kan känna en fluga på låret, ett slag från piskan lär med andra ord göra rätt ont. Det förekommer också att utrustning som inte är lagliga ändå används, inte för att den lagliga utrustningen är som från en dröm. Laglig utrustning syftar också till att tvinga hästen att göra det människan vill och är smärtsam för hästen. Är allt detta en del av drömmen? Och allt det för att hästen skall prestera i en tävling för människans gunst. Det är inte hästarna som främst tävlar, de presterar. Människor tävlar, både i tävlingen och i pengaspel. Det är ju det ATG håller på med, spel om pengar. År 2011 omsatte ATG 13,1 miljarder kronor.

Väl framme vid travet är det dessutom en farlig dröm. Det kan gå hett till under ett lopp, olyckor inträffar då och då, ibland med hästars liv som kostnad. Infektioner, vanligtvis i luftvägarna, som uppkommit under träning och tävling kan leda till att hästarna kollapsar när de pressas hårt. Att springa tätt i klump med utrustning gör det inte bättre. Ifall en häst skadar sig så den inte längre går att tävla med är den inte längre av intresse för travet, då är det inte helt osannolikt att den säljs till slakt. Inte alla, men det är väl knappast ett drömscenario? Det är antagligen inte så ATG:s reklamserie kommer att sluta. I år så har det i skrivande stund hittills skett två olyckor inom trav i Sverige som lett till hästens död. År 2014 var det fyra dödsfall, året därinnan ännu fler. Människor skadar sig också såklart vilket inte heller är bra, men det är de som styr och bestämmer. Inte hästen. Vissa drömmar är farliga, men det är ofta en fråga om hur värt det är. Så frågan blir åter igen, för vem är det värt och för vem är det riskfyllt?

Fint hade det ju varit ifall Vinnies familj hade fått kunna vara tillsammans från början till slut, men det var visst inte drömmen som ATG ville visa. Att Vinnie skulle vara fri på en öppen äng med andra hästar och bara leva var visst inte heller den stora drömmen. Det tjänas det inga pengar på.

Det verkar helt enkelt som att vissa drömmar är för stora. I alla fall för ATG.

Andreas Nordvall,

Djurens Rätt

SVAR DIREKT:

Med jämna mellanrum anklagas vi inom travsporten för att våra tävlingshästar pressas till att springa över sin förmåga, och till och med dör på grund av denna press. Och det händer att en häst faller ihop under ett lopp, men tack och lov händer det inte ofta. 

Men när det händer är det oerhört tragiskt, inte minst för dem som står hästen närmast, skötare, tränare och ägare. Att förlora en vän eller en familjemedlem gör ont.

Svenska travhästar gör ca 100 000 starter under ett år och plötsliga dödsfall inträffar i snitt 4,3 gånger per år. När en häst dör i samband med tävling görs alltid en obduktion. Den vanligaste dödsorsaken bland de 64 plötsliga dödsfallen i samband med tävling under de senaste 15 åren (2000-2014) var akut cirkulationssvikt.

Självklart tränas hästarna för att ha möjlighet att prestera på bästa sätt de där minuterna som loppet tar att avverka. Men att det skulle vara negativt för en häst att träna styrka och kondition faller på sin egen orimlighet. Tvärt om, precis som oss människor mår hästarna bra av att hålla sig i form. Och den som lever och arbetar med tävlingshästar vet att den häst som inte mår bra – både fysiskt och psykiskt - inte heller presterar bra. 

Inom svensk travsport har vi betydligt hårdare regler för dopning och medicinering än humanidrotten och våra djurskyddsregler och kontroller är i flera avseenden tuffare än vad lagstiftningen kräver. Våra tävlingshästar hälsokontrolleras ofta och regelbundet av veterinär och tas om hand av utbildade hästskötare.

Därför är Vinnies dröm om att bli travhäst inte konstig alls.

Den som med egna ögon vill se hur svenska travhästar har det är välkommen på besök hos någon av våra 400 professionella travtränare. Mer information och kontaktuppgifter finns på www.travport.se.

Göran Åkerström​  

Chefsveterinär Svensk Travsport  

Maria Guggenberger

Hållbarhetschef ATG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons