Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst har ni gjort allt för skolan?

/


Skolåret lider mot sitt slut.

Annons

Ett nytt skådas inom snar framtid. Ett läsår där skollagen gäller fullt ut. Ett läsår där undervisningen måste planeras av legitimerade och behöriga lärare. Ett där betyg ska sättas av legitimerade och behöriga lärare.

Allt detta har skolans huvudmän naturligtvis sedan länge haft kännedom om. De har därför jobbat målmedvetet för att förverkliga ovanstående. Så måste det vara, för så är lagen.

Huvudmännen har naturligtvis sett till att de 775 lärare i Gävleborg som inte har legitimation och behörighet i det ämne och för de år de undervisar i, nu har blivit utbildade eller ersatta av nyexaminerade lärare som är behöriga och legitimerade i de ämnen de undervisar i.

Huvudmännen har erbjudit bra lön till behöriga och legitimerade lärare, vilket har gjort att tillströmningen till lärarutbildningarna har ökat så till den grad att det är flera sökande än platser.

Huvudmännen har vinnlagt sig om att göra sådana förbättringar i arbetsmiljön att sjukskrivningarna har upphört och att de behöriga och legitimerade lärarna inte pensionerar sig i förtid eller söker utkomst på annat håll.

Huvudmännen har i samråd med sina behöriga och legitimerade lärare anpassat lokalerna till gällande läro- och kursplaner.

Huvudmännen har exempelvis låtit språklärarna bli fortbildade i sina språk i de länder där de talas, minst vart tredje år, för att säkerställa att språklärarna följer med i den lingvistiska utvecklingen.

Huvudmännen har slutat att göra annonser med jobberbjudanden om ”10 procent hem- och konsumentkunskapslärare sökes” därför att huvudmännen vet att en sådan tjänst inte blir tillsatt av en behörig och legitimerad lärare. Huvudmännen erbjuder tjänster som är sökbara för huvudmännen har förstått att ingen behörig och legitimerad lärare kan leva på en 10 procentig tjänst.

För huvudmännen har använt sig av alla till buds stående medel för att efterleva lagen.

För visst är det därför att det i dagsläget är så få jobberbjudanden på arbetsförmedlingens platsbank riktade till behöriga och legitimerade lärare?

Distriktsstyrelsen för Lärarnas Riksförbund i Gävleborg

genom Christian Jensen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons