Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afrikagrupperna: Agera snabbt för Västsahara

Annons

EU-kommissionen vill omförhandla avtalet mellan EU och Marocko och inkludera Västsahara, något som strider mot EU-domstolens dom. Läget är kritiskt. Men Sverige kan ha en avgörande roll för att stoppa förhandlingarna.

Den 21 december 2016 beslutade EU-domstolen i en historisk dom att Marocko inte har rätt att sälja Västsaharas naturresurser om inte det västsahariska folket samtycker. Domen fastslog även att Marocko och Västsahara är två distinkta områden.

Trots detta arbetar EU-kommissionen nu för att försöka hitta nya vägar för att förhandla med Marocko och även i ett nytt avtal kunna inkludera Västsahara. Polisario, som är västsahariernas legitima representant enligt FN, motsätter sig all exploatering av Västsaharas naturresurser som sker genom Marocko.

För att avtalet ska kunna omförhandlas behövs det att alla EU:s medlemsländer godkänner en ny förhandling. Sverige har en tradition av att stå upp för Västsahara och folkrätten. 2006 röstade Sverige som enda land i EU nej till ett fiskeavtal mellan EU och Marocko på grund av att Västsaharas fiskevatten inkluderades. Vi uppmanar Sveriges regering att stå upp för Västsahara och folkrätten och att inte godkänna några fortsatta förhandlingar mellan EU och Marocko där Västsahara ingår, om inte Polisario godkänner det.

Gävle Afrikagrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons