Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akutmottagningen liknade en krigszon

/


Gävle sjukhus akutmottagning inte bara blöder. Det råder totalkaos!

Annons

Det är vår uppfattning efter att ha tillbringat 13 långa timmar tillsammans med vår 91-åriga mor lördag 3 januari. Trots att vi kom in med ambulans, vilket sägs påskynda processen, var väntetiden oändlig. Sängar med svårt sjuka exponerades öppet i korridorerna. Väggar som inte fick täckas var uppmärkta med nummer likt parkeringsplatser. K5 var mammas parkeringsplats under 12 av 13 timmar. Förnedrande. Remisser från läkare till röntgen tappades bort och väntetiden blev ännu längre för dom redan hårt drabbade. Från ambulansinfarten på akuten ringlade en lång kö av svårt sjuka i sina sängar. Den kön sträckte sig ända fram till receptionen. Under de 13 timmar vi fanns vid mammas sida var det endast en timme då hon erbjöds ett rum med dörr. Resten av tiden låg hon gråtandes i sin säng i korridoren, i djup oro och med svåra smärtor.

Akutmottagningen liknade en krigszon. Rena turen att det inte inträffade någon större trafikolycka vid samma tillfälle. Är det så vi vill se vår välfärd i Sverige? Sorgligt. När personalresurserna är så strama att vi anhöriga tvingas agera volontärer på akuten är det något som är galet. Vakna upp landstingspolitiker och höga chefer och gör något innan det är försent. Personalbrist och brist på rum måste kunna åtgärdas. Stig ned från era höga hästar och möt verkligheten på akutmottagningen i Gävle. Den verkligheten mötte vi och upplevelsen var oerhört skrämmande.

Eva Olsson

SVAR DIREKT:

Under det aktuella dygnet var det mycket patienter på akutmottagningen och många fick vänta länge vilket vi naturligtvis beklagar. Alla handläggs dock alltid utifrån medicinsk prioritering, inte sättet man inkommer till akuten på. Under vissa dygn är det hårdare tryck och då måste vi prioritera de svårast sjuka patienterna vilket innebär att andra får vänta. Lokalerna är inte optimala och framför allt inte för äldre människor. En ombyggnation är planerad och det kommer att bidra till en lugnare tillvaro för våra patienter. Vi har inte alla fakta kring det här specifika fallet men beklagar förstås er upplevelse. Läkarbedömningar, tider till röntgen och provsvar är det som genererar merparten av väntetiderna och det kan gälla både till medicin, kirurgi, ortopedi och akuten.

Ulf Björnfot

verksamhetschef internmedicin

Johan Hansson

verksamhetschef kirurgi

ÅsaLinnea Davidsson

tf verksamhetschef akut och verksamhetschef ortopedi

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons