Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aldrig att vi ger upp!

Älvkarleby kommuns häpnadsväckande sätt att räkna får nu till följd att ingen bandyverksamhet kommer att bedrivas på Skutskärs IP kommande vinter.

Annons

Detta innebär en stor förlust för mångfalden i samhällets idrottsutbud och är samtidigt ett av de mörkaste och minst smickrande kapitlen i den kommunalpolitiska historien i Älvkarleby.

Älvkarleby kommuns politiker vägrar hårdnackat att tillmötesgå klubben med en övergångslösning i väntan på ett mer långsiktigt alternativ, och nu upphör vår verksamhet på IP.

Klubben kommer att ta med sig allt lösöre från idrottsplatsen för att bedriva verksamheten någon annanstans utan Älvkarleby kommuns direkta inblandning.

Förra veckan sammanträdde kultur- och fritidsnämnden. Vid mötet (en välregisserad föreställning där alla inblandade kunde sina inövade repliker) avvisades ett förslag om stöd till bandyn på 200 000 kronor som en hjälp för att kunna bedriva verksamheten på annan ort.

Bandyn kostar enligt kommunen 1,4 miljoner kronor per år. Ett bifall till bidraget hade inneburit en besparing på hela 1,2 miljoner kronor (eller 86 procent!) men det var alltså inte tillräckligt.

Förvånande nog tog man i nästa andetag beslut om att ”hela” verksamheten ska ses över på IP. Med det menar man numera alltså bara hockeyn och fotbollen som kanske också måste spara, enligt Irene Stridh.

För oss inom bandyn känns denna beslutsordning väldigt orättvis och rent ut sagt hånfull, och det känns osökt som om andra faktorer än bara de rent ekonomiska ligger bakom handlandet. Vi anser att Irene Stridh måste kliva fram och utveckla nämndens resonemang.

Avsaknad av pengar är ett argument vi visserligen kan godta. Men då borde det vara samma avsaknad av pengar överallt inom föreningslivet och inte bara för den stackars klubb som råkar ägna sig åt bandy. Kommunens idé om att endast en av idrotterna – bandyn – ska stå för en jättebesparing är inte bara orättvis, utan riskerar även att bli ganska effektlös.

Detta sätt att spara innebär sannolikt att de två kvarvarande idrotterna får överta flera av de gemensamma kostnader (snöröjning, vaktmästeri, sophämtning, fordonsunderhåll, med mera) som bandyn hittills tagit sin del av.

Ansvariga politiker måste nu ge en förklaring till sitt handlande, och vi inom SIF BK kommer inte att ge oss förrän vi och övriga kommunmedborgare har fått godtagbara svar. Politiker måste faktiskt kunna stå upp och försvara sina beslut inför medborgarna eftersom det ingår i den offentliga roll som man har tagit på sig.

Skutskärs IF BK:s A-lag kommer att genomföra kommande säsong som planerat. Dock tvingas vi att spela våra hemmamatcher på annan ort.

Klubben måste nu omedelbart också ta tag i frågan om uppförande av en bandyarena i egen regi på annan plats i Skutskär, eftersom Älvkarleby kommuns inställning till bandysporten inte direkt inbjuder till några långsiktiga avtal om samarbete.

Så länge det är tillåtet att spela bandy i Sverige kommer Älvkarleby kommun aldrig att kunna hindra oss i vår strävan.

Skutskär och bandy hör ihop, det kan inga prestigefyllda politiker ändra på, och om alla kavlar upp ärmarna kan vi förhoppningsvis presentera en ny bandyarena någonstans i Skutskär hösten 2010.

Det är vår förhoppning att ideella krafter, privatpersoner och företag i bygden hjälper oss i detta arbete nu när kommunen ger oss kalla handen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons