Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla andra är inte som ni!

Annons

Det finns något som tidigare flyktigt farit genom mina tankar men som jag på sistone har lagt märke till mer och mer. Ständigt ser vi proffsidrottare, musiker och konstnärer i media, det gör ni nog nästan så fort ni öppnar tidningen eller startar tv:n. Ni kanske någon gång hört något av Mozarts pianostycken och blivit imponerade av att hur bra han spelar. Men låt mig ställa en fråga: Skulle det vara lika kul om Mozart dök upp framför er och beordrade er att spela hans musik framför ett par dussin människor? Om han, när ni inte ville, vågade eller klarade av det, i stället för att uppmuntra er gav er en besviken blick och sa att ”jo, kom igen nu det borde ni väl ändå klara av vid det här laget?” Om Zlatan gav er dömande blickar när ni modfällt missade målet? Om Da Vinci mumlade fram elaka kommentarer medan ni målade så fint ni bara kunde? Låt mig gissa; nej, inte speciellt kul. Poängen jag försöker få fram är att många klagar på människor som dömer dem när de har svårt för något, men när det är någon annan som har problem är de inte sena att göra samma sak själva.

Ni kanske inte har något emot att prata inför grupp. Hur skulle det kännas om jag skulle blanda in en röst som inte bär, en panikkänsla som sprider sig genom kroppen och en skräck för att göra minsta fel i smeten då? Är det lika lätt fortfarande? Bara för att ni inte har några problem med något betyder det inte att det inte finns andra som har det. Bara för att ni har åsikter ni är redo att bidra med betyder det inte att alla har det. Bara för att ni tycker att ni har rätten och sitta och döma andra utifrån er själva betyder det inte att ni har det.

I den miljö, anpassad för de snabbtänkta utan problem eller svårigheter, som kallas skolan har detta på sista tiden blivit mer påtagligt, och det förbryllar mig hur jag, en ungdom som ännu inte vet mycket om livet, ser och förstår detta när de flesta andra runtomkring mig och till och med några vuxna verkar ha stora svårigheter med det.

Vissa av er försöker hjälpa till och jag medger att alla givetvis inte kan sätta sig in i andras situationer på ett realistiskt sätt. För vissa kanske det fungerar jättebra att öva på en muntlig presentation hemma för familjen, men försök att ha förståelse för att det inte är så enkelt för alla. När allt kommer omkring, är ett par personer ni bott med och känt hela era liv verkligen samma sak som 20-30 människor där ni kanske inte ens växlat ett ord med alla?

Viktigt att förstå är att den här texten inte är tänkt som en bortförklaring eller ursäkt för någon att kunna slippa undan alla framtidens muntliga presentationer, så lätt ska man inte göra det för sig, hur skönt det än skulle vara. Muntliga presentationer är oavsett vad, något som måste göras, speciellt i skolan där det ingår i kursplanen. Det som dock inte måste göras är en presentation framför alla på en gång. Vad som beskrivs som en ”muntlig framställning” kan, åtminstone till en början, vara framför en lärare eller en liten grupp av människor. Tro det eller ej, men man kan klättra upp för en kulle innan man bestiger Mount Everest.

Min mening med detta är inte på något sätt att kritisera, förlöjliga eller trycka ner er som läser, så släng bort de arga tankarna och gör plats för några nya i stället. Det jag vill är att sprida förståelse för att alla har olika lätt för allt och visste ni allt det här redan är det bara bra.

Jag skriver inte för att skälla ut folk utan för att sätta ord på det som många vill säga men inte vet hur. Det jag vill är väl helt enkelt att ni därute nästa gång ni stöter på en sådan här situation påminner er själva om att nej just det, hen där gör inte sådär för att hen inte orkar delta eller inte vill, utan för att hen helt enkelt inte klarar av det.

Jag förväntar mig inte att förändra världen med den här texten, men om jag så bara ger en enda människa förståelse är det värt det.

Lina L

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons