Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla generationers erfarenheter behövs

Annons

Åsa Morberg beskriver i en artikel i söndagens Arbetarbladet åldersdiskriminering inom Högskolans värld. Detta fick två seniorer att associera till politikervärlden. Hur rekryteras politiker i dag?

Det har sedan ett antal år tillbaka låtit ”vi måste ha fler ungdomar politiskt engagerade”, vilket naturligtivs är helt rätt, men hur ser livserfarenheten ut för våra 25-åringar i dag? De hålls kvar i en förlängd barndom till 19 år, först då går de ut från gymnasieskolan. Många går vidare till högre studier eftersom arbetsmarknaden för denna åldersgrupp i dag är så gott som obefintlig. Fortfarande vid fyllda 25 har de flesta av dagens unga, ytterst ringa eller ingen som helst erfarenhet av hur samhället utanför skolvärlden fungerar. Bilda familj och skaffa barn har de ju också tvingats skjuta upp.

Hur var det för oss, som i dag är omkring 70 år?

Vi gick i folkskolan till 14 års ålder. Några få, ungefär en fjärdedel, på vissa orter ännu färre, gick vidare till realskolan och gick vid 16–17 års ålder ut i arbetslivet, som då var öppet för alla.

Vid 25 års ålder hade många tio års erfarenhet av arbetsliv och samhälle.

Denna grupp som nu är omkring 70 år duger i dag inte i det politiska livet, trots av vi ” aldrig tidigare har varit så bra som nu” för att använda Åsa Morbergs ord.

Många gånger kan man i dag undra på vilka grunder politiska beslut fattas. Ofta märks en historielöshet hos beslutsfattarna, som säger oss att de skulle behövt äldre kamrater att rådgöra med för att få de rätta besluten.

Politik är inte ständigt pånyttfödelse, utan politik är att hålla ihop den process där nuet, alstrat ur gårdagen, skapar morgondagens samhälle. I den processen behövs alla generationers erfarenheter och då inte minst de äldres.

Gösta Sandin – välkänd för alla i Sandvikens med omnejd – sade vid ett tillfälle ”för att kunna köra framåt måste man ha backspegeln klar”.

Tankar från seniorer utanför politiken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons