Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla komponenter i vaccinet bedöms noga

SVAR DIREKT: Läkemedelsverket hanterar alla frågor som rör godkännandeprocess, säkerhet och eventuella biverkningar av alla vaccin.

Annons

Läkemedelsverket känner till alla ämnen som finns i vaccinet och har informerat sig om eventuella biverkningar. Man har ställt upp krav på vilka undersökningar som ska göras innan vaccinet blir godkänt.

De ingående komponenterna bedöms naturligtvis väldigt noga. Många frågar sig varför det finns Tiomersal (kvicksilver) i vaccinet. Det beror på att man behöver ett konserveringsmedel som ska förhindra bakterieväxt i flaskan som innehåller 10–20 doser vaccin. Tiomersal är använt och beprövat sedan många år och godkänt av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA. Mängden Tiomersal i en vaccindos för vuxna är 5 mikrogram. Detta kan man jämföra med gränsvärdet för kvicksilver i olika matfiskar som varierar mellan 50 och 100 mikrogram per kilo beroende på fisksort. Även Squalen och Polysorbat är bedömda på samma sätt. Dessutom pågår fortsatta undersökningar som hittills utfallit på ett tillfredsställande sätt.

3 september gav läkemedelsverket ut sin första bedömning av användning av pandemivaccinet på barn. Den bedömningen är gjord i samråd med svenska barnläkarföreningens vaccinexperter. Bedömningen utföll positivt även om man vill ha fler undersökningar utförda på åldersgruppen sex månader till tre år. Samma dag gav Läkemedelsverket även ut sin bedömning om vaccination av gravida. Man rekommenderar vaccination av alla gravida. Ni kan läsa om det på läkemedelsverkets hemsida: http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2009/Nyttariskvardering-av-vaccination-med-Pandemrix-av-barn-och-gravida/

smittskyddsläkare Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons