Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla kvinnor har inte ekonomi att åka till Uppsala för gynekologisk kontroll

Annons

Vilken kvinna vill gå till en hälsocentral med läkare som endast har erfarenhet av gynekologi ingående i AT-blocket? (AT betyder allmäntjänstgöring som ingår i läkarutbildningen.) Detta är nu vad som blir följden när Landstinget Gävleborg säger upp avtalet med gynekologi- och fertilitetsutredningsdoktor Misgena Bekuretsion.

Gynekologiska mottagningen på Gävle sjukhus kan inte ta emot oss kvinnor som inte vill gå till en hälsocentral. Vill hälsocentralernas läkare verkligen ta emot oss kvinnor då erfarenhet saknas hos dessa gällande kvinnosjukdomar?

Våra beslutsfattande politiker i oppositionen har inte fått den fullständiga informationen gällande doktor Misgena Bekuretsion. Det är inte bara fertilitetsutredningar utan även allt inom gynekologi, inklusive cellprovstagning samt vaccinationer i förebyggande syfte för bland annat livmoderhalscancer som utförs hos denna gynekolog.

Alla kvinnor har inte ekonomi att åka till Uppsala för gynekologisk kontroll.

Återigen är det vi kvinnor som får stryka på foten och är förlorare.

Är det åter en utredning som ligger till grund för beslut där inte all information har lagts fram?

Maud Lundh, Gävle

SVAR DIREKT

Vi beklagar att du känner som du gör och vill naturligtvis att du ska känna dig trygg med den gynekologiska vård som landstinget kan erbjuda.

Vi vill förtydliga att AT-läkare som gör sin tjänstgöring på länets hälsocentraler får vanligtvis vara med på ett antal gynekologiska undersökningar. För att bli specialist inom allmän- medicin krävs betydande kunskaper och träning i gynekologi. Många av primärvårdens familjeläkare har tjänstgjort på kvinnokliniken i flera månader för att få detaljerade kunskaper och färdigheter i gynekologi. Du kan därför känna dig säker med att färdigutbildade familjeläkare på hälsocentralerna har vana av gynekologiska undersökningar och gynekologiska problem.

Samverkan mellan primärvården och kvinnokliniken är mycket god och vi har en gemensam syn på vilka patienter som kan få hjälp på hälsocentral och vilka som behöver besöka kvinnoklinikens mottagning.

Cellprovstagning görs vanligtvis var tredje år om inga symptom uppkommer och Landstinget Gävleborg har väldigt god täckningsgrad. Har man däremot symptom är man välkommen till våra gynmottagningar som finns i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs. 95 procent av patienterna får komma på ett första besök inom 60 dagar och alla akuta fall får komma inom en vecka.

Vi hoppas att dessa svar ger dig en tydlig och trygg bild av vad vi kan erbjuda.

Ingegerd Lantz

Börje Svensson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons