Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla som tagit körkort har ett ansvar

SVAR TILL
”Ansvarsfull bilist”,
30 maj

Annons

Du förvånades över kommentaren från Jan Sandberg, vd för NTF, efter hovrättsdomen där en ung förare friades från en svår olycka mellan två bussar på väg 288 i Uppland vintern 2007. Sandberg hävdade att vägen har fel hastighetsgräns och att det därmed är Vägverket som i grunden bär ansvaret för tragedin där sex människor miste livet.

Vi inom ledningen för NTF Gävleborg blev också väldigt förvånade över Sandbergs inställning. Med hans synsätt behöver förare i princip inte längre ta ansvar för sina handlingar och i trafiken. Den gång det går snett, ja då ligger ansvaret på systemutformaren. Så får det naturligtvis inte vara. Alla som tagit körkort har fått lära sig att man alltid måste ta hänsyn till de förhållanden som råder på en väg eller gata oavsett vad hastighetsskyltarna säger. Trafiklagstiftningen, trafikförordningens andra kapitel första paragrafen, slår fast följande:

Det räcker inte med att hålla hastighetsgränsen. Ibland är siffrorna på skylten på tok för höga om man ska uppfylla kravet i grundregeln.

Att som Jan Sandberg hävda att Vägverket bär ansvar för olyckan är att göra det alldeles för enkelt för sig. Däremot är det givetvis rätt att ställa krav på Vägverket (och kommunerna på kommunala vägar) att vid behov justera fartgränserna. Hastighetsgränserna revideras för fullt nu. Många stamvägar fick ändrade gränser förra året, från i höst kommer vi att få se mest sänkningar men i vissa fall också höjningar på åtskilliga regionala vägar.

ordförande NTF Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons