Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vägar bär till Rauma?

/


Alla vägar bär till Roma som ligger i Italia.

Annons

Nej, så säger vi inte i Sverige. Vi använder inte de italienska utan de svenska geografiska namnen: Rom, Italien.

I dag bär många vägar till Bryssel. Det är vårt svenska namn på den stad som heter Bruxelles på franska och Brussel på nederländska. Båda språken är landets egna. (På tyska skrivs namnet Brüssel.)

Även Finland är tvåspråkigt, även om det svenska inslaget minskar. Många städer i Finland har både finskt och svenskt namn. Pori kallas Björneborg av de svensktalande, Porvoo blir Borgå, Hamina blir Fredrikshamn, Hanko blir Hangö, Helsinki Helsingfors, Pietarsaari Jakobstad, Kemijärvi Kemiträsk, Turku Åbo och så vidare. Ibland är skillnaderna mycket små, kanske bara en bokstav. Exempelvis finska Lahti kallas Lahtis på svenska, Loviisa blir Lovisa och finska Rauma är Raumo för de svensktalande. Just Lahtis och Raumo låter ju inte särskilt svenskt för våra öron men är de vedertagna namnen.

Nordens dag firades på slottet i Gävle 23 mars under värdskap av landshövding Barbro Holmberg. Det bjöds på vacker musik av Kvartett Edbom och på tal av riksordföranden Sinikka Bohlin. Annika Lundqvist, chef för Gävle kommuns internationella kontor, berättade om Gävles vänortskontakter i Norden. Det handlade om Gjøvik i Norge, Næstved i Danmark och Raumo i Finland. Den senare staden kallades dock genomgående för sitt finska namn, Rauma. Raumo är en övervägande finskspråkig stad, och det är naturligtvis detta namn besökare från Gävle hört av sina kolleger från Raumo, så det är förståeligt.

Det är inte förbjudet att kalla en ort något annat än dess officiella namn. Man kan säga Kråkvinkel eller Grönköping eller Ankeborg. Men i officiella sammanhang bör man vara väl påläst och medveten om ordens valörer. Och kunskapen finns ju. På Gävle kommuns hemsida har staden, helt korrekt, sitt svenska namn.

Barbro Sollbe

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons