Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens brister lyste igenom

/

Annons

Alliansens oförmåga kom klarast till uttryck, när det gäller NUON-affären, där Vattenfall AB har tvingats skriva ner tillgångsvärdet med 128 miljarder och där dåvarande regeringens med- och ägareansvar inte kan negligeras.

Okunskapen lyste som en fyrbåk i kubik. Häpnadsväckande. Sveriges genom alla tider mest missbedömda affärstransaktion, utan någon som helst jämförelse eller konkurrens i övrigt.

Givetvis var alliansen insyltad, långt upp över öronen. I allra högsta grad. Sunda ägaredirektiv lyste kraftfullt med sin frånvaro.

Finansdepartementet, de bara sov. Törnrosasyndromet. Sedan hade de två ledande ministrarna mage att stå inför KU och där blåneka till att de haft någon som helst vetskap om vad som hände hos Vattenfall AB.

När dokument och dagboksanteckningar hos Arbetsmarknadsdepartementet fanns upprättade av deras tjänstemän, som tydligt belyste hur all information blev presenterad och till vem.

Alltså vilka som fick tillgång till densamma. Ljög tjänstemännen? Till vilken nytta? Betvivlar.

Nu har aktualiserats nedbantning för Vattenfall med 1 000 heltidstjänster och av-veckling av Ringholm 1 och 2, med början år 2018.

Efter två år av helårsförluster, stora Nuon-avskrivningar som nu i juli har fortsatt med ytterligare 36 miljarder kronor och nu uppgår till över 128 miljarder sammanlagt.

Nedbantning med ännu fler sparkade tjänstemän och konsulttjänster blir nu en nödvändighet.

Köpet av Nuon uppgick till 98 miljarder, där nu redan 70 miljarder är avskrivna.

Vi närmar oss nu snart den rimliga nivå som Nuon egentligen borde ha kostat, nämligen 10 miljarder kronor.

Så har det då hänt, denne energijätte är nu helt ur balans. Brunkolsproduktion i Tyskland som drivs av företaget ska avyttras. Ridån går ner. Alliansen gråter ut. Hut går då alltid hem. Sent om sider.

Vattenfall ABs avskrivningar har helt och hållet tillkommit under alliansens maktinnehav och är helt beroende av ägarnas, alltså dåvarande regerings oförmåga att handha sitt ägaransvar.

För år 2006, och åren dessförinnan, gav Vattenfall AB i årlig vinstavkastning till samhället på minst 7 miljarder i sköna svenska kronor. Årligen.

Nu läcker bara denna energijätte som ett såll och förlusterna verkar bara eskalera.

Alliansens duglighets-syndrom lyste klart med sin frånvaro. Man häpnar.

Fanns det då inget om- döme, förstånd?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons