Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Änderna är viktiga för Gävleborna

/

Svar till Genuin fågelvän, 1 april

Annons

Änderna i Stadsträdgården är viktiga för Gävleborna. Många människor hör av sig till oss för att försäkra sig om att kommunen ger dem tillräckligt med mat samtidigt som de meddelar om en and blivit skadad.

Många besökare matar också änderna i parken som ett nöje tillsammans med familjen.

Vintern 20142015 kostade ändernas mat knappt 10 000 kronor. Detta är inklusive kostnaden för småfågelmaten, då vi också matar småfåglarna på flera platser i parken. Kostnaderna kan gå upp något per säsong beroende på hur lång vintern är.

Själva utfodringen sköts regelbundet av en kommunal dagverksamhet som ansvarsfullt har tagit sig an uppgiften, vilket vi är mycket glada och tacksamma för. Dagverksamheten har berättat att de träffar många besökare i parken som tycker att det är bra att änderna matas av kommunen.

Risken för att bli smittad av fågelinfluensa finns endast vid nära kontakt med sjuka fåglar eller deras avföring. Den typ av fågelinfluensa som finns i Europa anses dessutom inte heller farlig för människor.

Änderna skulle säkerligen vänja sig och de flesta överleva utan utfodring om kommunen upphörde med matningen. Men kostnaden är i dagsläget relativt liten, och ornitologer som vi har samrått med anser att änderna inte tar skada av matningen.

Malin Degermark

parkingenjör

Samhällsbyggnad Gävle

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons