Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annars får vi ett tjänstemannavälde

Vanja Lundby-Wedin är ett offer för en kultur som utbrett sig mellan anställda förtroendevalda och chefer, där de är verksamma.

Annons

Man kan kalla det för vänskaps- korruption om man vill vara elak, men det grundar sig på den förtroendevaldes tillit till tjänstemannen. Han eller hon tror på tjänstemannens föredragning av ärendet och det kunde man i högre grad innan tjänstemannaansvaret togs bort. Ännu tydligare blir det om det är tillsatt någon utredning eller kommitté, som tycks vara fallet i ärendet med AMF. De anses ha ännu högre trovärdighet på grund av att däri ingår andra förtroendevalda, i detta fall Olausson från LO.

Ett offer men därmed inte ursäktligt. En förtroendevald är skyldig att vara påläst och ifrågasättande, särskilt om ärendet tas upp sist eller utanför föredragningslistan. I sådana fall finns det anledning att misstänka att en hund är begraven eller att man är för trött för att ta till sig den information man behöver för ett korrekt beslut.

Vanja är ett offer även då det gäller alla uppdrag hon haft vid sidan av sitt ordförandeskap. Hon har ju inte valt sig själv, men det är inte heller ursäktligt att hon inte förstått att hon omöjligen kan vara påläst i alla de frågor som uppdragen medför. LO-ordförandeskapet är i sig själv så tungt att det inte borde medgett alla dessa sidouppdrag.

Vad som hänt Vanja borde stämma alla förtroendevalda till eftertanke, såväl fackliga som politiskt valda. Det går inte att, som nu ofta sker, sitta av sammanträdena och lita på föredragningen från tjänstemannen. Det gäller att vara ordentligt påläst och observant annars får man ett tjänstemannavälde.

Det borde också stå klart för dem som föreslår att någon ska ta på sig uppdrag. Det finns en gräns för vad man orkar med. Dessutom är det ett hot mot demokratin om en förtroendevald är involverad i hela beslutsprocessen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons