Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu inte en droppe vatten på droppen

Annons

För ett år sedan reagerade många Gävlebor och besökare över att det rinnande vattnet på den fina vattendroppen i rondellen utanför Gästrike Vatten (!) stängdes av. Dåvarande marknads­chefen vid Gästrike Vatten förklarade i en tidningsintervju att orsaken var att det vatten som sprutades ur droppen rann ner i dagvattnet utan att kunna återanvändas! Man tittade på olika tekniska lösningar för att inte ta för mycket ur vattenmagasinen. Nu har ett år gått och inget har hänt.

Vi undrar därför varför detta inte har lösts med enkel installation för återanvändning av det vatten som används? Återanvändning sker ju i de allra flesta fontäner, så det kan ju inte vara svårt eller dyrt att lösa, om viljan finns, eller hur Gästrike Vatten?

 Vackrare Gävle-rondeller

SVAR DIREKT:

Hej, roligt att höra att du tycker fontänen är mycket finare när vatten strömmar över den.

Det stämmer att det inte finns någon cirkulation i fontänen utan det dricksvatten som pumpas upp strömmar sen rakt ner i dagvattensystemet.

Eftersom vattnet inte cirkulerar i fontänen har Gästrike Vatten valt att inte ha den i gång eftersom grundvattennivåerna är låga just nu. Vi vill inte göra av med mer dricksvatten än nödvändigt. Vi behöver inte spara på vatten i Gävle, men vi bör ändå vara rädda om det.

Förra året i september behövde vi spara vatten efter en dieselolycka och att grundvattennivån var låg. Därför var fontänen avstängd då och vi har valt att inte starta den igen förrän grundvattennivån har höjts.

Att bygga om fontänen så att vattnet cirkulerar kräver avancerad teknik. Vattnet som ska cirkulera måste ha en stor behållare under rondellen där vattnet samlas och det måste renas för att inte alger ska fastna på vattendroppen och pumpen förstöras av smuts. Vi avvaktar tills grundvattennivån höjs och hoppas på att snart kunna starta fontänen igen.

Anders Larsson

chef underhåll och uppdrag

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons