Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är all frukt nyttig?

/

Annons

Gillar du frukt? Äter dina barn mycket frukt? Då gör du klokt i att välja ekologisk frukt.

Nio av tio frukter vi äter innehåller rester av bekämpningsmedel. Det räcker tyvärr inte med att skölja frukten eftersom kemikalierna går in i frukten också. Gifterna syns inte och de smakar inte. Vill du vara så gott som säker på att slippa gifter i frukten – välj ekologisk, obesprutad frukt.

Frukterna som undersöktes av Livsmedelsverket i över 600 prov var; vindruvor, citrusfrukter, äpplen, päron och banan.

De flesta prover hade halter under gällande gränsvärde. Det betyder att de får säljas, dock kan varje frukt innehålla många olika kemikalier eftersom antalet ämnen inte regleras i gränsvärdet. Vilken effekt en blandning av kemikalier har i människokroppen är okänt.

Två till värstingar är ananas och mango. Viktigt att komma ihåg är att oekologiska frukter så gott som alltid besprutas.

Men det är inte bara den som äter frukten som bekämpningsmedlen kan påverka. De som odlar frukten och de som lever i närheten av odlingarna påverkas väldigt mycket av kemikalierna. Sjukdomar och till och med död förekommer på grund av kemikalierna. Flera studier visar också på att barns utveckling fördröjs märkbart när de växer upp i närheten av besprutade odlingar. Miljön, naturen och människors levnadsförhållanden runt odlingarna påverkas också av kemikalieanvändningen.

Till exempel på Costa Rica där de flesta av våra importerade ananaser odlas så doppar man plantan i kemiska bekämpningsmedel innan den sätts ned i jorden. En arbetare kan sätta uppemot 10 000 plantor varje dag och komma i kontakt med gifterna lika många gånger. 

På ekologiska odlingar använder man inga kemiska bekämpningsmedel vilket självklart förbättrar arbetarnas hälsa och levnadsförhållanden avsevärt.

Så också av solidaritet till dessa människor som odlar bör vi absolut välja ekologiskt.

Att vi och våra barn dessutom slipper bekämpningsmedelsrester gör det ännu klokare att välja ekologiskt.

Pia Svedén

Denise Fahlander

Naturskyddsföreningens projekt ”Giftfri mat i Gävleborgs förskolor”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons