Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är ditt kaffe en miljöbov?

/

Kaffe är en mycket viktig vara inom Sveriges konsumtion. Allt fler personer blir miljömedvetna, och försöker minska på koldioxidutsläppen.

Annons

Men hur blir det med all skog som skövlas i regnskogarna? Vid odling av icke ekologiskt kaffe skövlar man skog för att bereda plats till kaffeplantagen. Är ditt kaffe en miljöbov?

Jag anser att det behövs en förändring i kaffeindustrin. Fler ska dricka ekologiskt kaffe, för att det är bra för den biologiska mångfalden, och naturen.

Allt för många i andra länder avskogar. Avskogningen sker okontrollerat, och halva skogen brinner ner. Detta sker vanligtvis i Brasilien och Indonesien. Varför kan man inte låta kaffeodlingarna vila när de behöver återhämta sig? I stället för att överge odlingen och skövla bort ett nytt skogsområde och odla en ny plantering på orörda skogsområden. En tredjedel av regnskogen i Amazonas, Brasilien har skövlats ner.

Vid icke ekologiskt odlat kaffe byter man årligen ut cirka 25 procent av odlingen, medan vid ekologiskt odlat kaffe, bara 3 procent. Detta är bara för att träden ger så mycket skydd till odlingen. Dessutom behöver man inte lika mycket handelsgödsel vid odling av ekologiskt odlat kaffe.

Priset skiljer inte så mycket. I vissa butiker kostar ekologiskt kaffe lika mycket som oekologiskt kaffe. Det krävs att vi gör en förändring för att kunna rädda skogen och dess djurliv. Köper du ekologiskt kaffe? Eller bidrar du till miljöförstöring?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons