Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är ditt kaffe rättvist?

Medvetenheten om att värna miljön och arbeta för social rättvisa i världen ökar. Det är därför med stor förvåning det nyligen framkom att två av världens största företag Kraft Foods och Nestlé, som dominerar kaffemarknaden, inte bidragit nämnvärt till förbättrade villkor för kaffearbetarna i Brasilien.

Annons

Urusla löner och giftiga bekämpningsmedel är fortfarande vardag för kaffearbetarna, trots att Swedwatch redan för fem år sedan påtalade missförhållandena. Då förekom dessutom barnarbete vid skörden.

Svenskarna hör till det folk som dricker mest kaffe i världen. Då måste vi även ta ansvar för konsekvenserna av detta.

Vi kan påverka utvecklingen mot en mer social och ekologiskt ansvarfull handel med kaffe. Bästa sättet att göra det är att alltid välja Rättvisemärkt och Krav-märkt kaffe i butiken.

Rättvisemärkt är ett handelssamarbete med syfte att gynna social, ekonomisk och demokratisk utveckling i de områden där till exempel kaffe framställs enligt kriterierna för Rättvisemärkt. Märkningen garanterar bland annat odlare och lantarbetare skälig ersättning för sitt arbete. För anställda fastställs minimilöner och barnarbete får inte förekomma.

Krav är en kontrollförening för ekologisk produktion. Detta märke visar att kaffet odlats ekologiskt och att produktionen står under regelbunden kontroll.

Kraft Foods äger Gevalia och Nestle äger Zoégas. Både Gevalia och Zoégas säljer Krav-märkt kaffe men tyvärr har märkligt nog inte Gevalia något Rättvisemärkt kaffe. Hur kan därför konsumenten vara säker på att inte Gevalias kaffe kan ha skördats av barn?

Per-Olof Erickson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons