Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är ekologisk mat bättre för klimatet?

/


Många kommuner satsar på ekologisk mat.

Annons

Enligt Miljöpartiets miljö- och jordbrukspolitiska talesperson gynnar ekologisk produktion både folkhälsan och miljön. Men det faktamässiga underlaget är mycket svagt.

En brittisk undersökning med 600 000 kvinnor noterade ingen skillnad i antal cancerfall för de som åt mer ekologisk mat. Den amerikanska läkarorganisationen Physicians committee för Responsible Medicine med 12 000 läkare i USA menar att animalier, oavsett hur de producerats, ökar risken för många sjukdomar. Ekologiskt kött innebär ingen minskad risk att drabbas av de sjukdomar som skördar flest amerikaners liv.

Miljön då? Klimatförändringarna är vår största miljöutmaning. 2010 rapporterade FN att vi omgående och drastiskt måste minska konsumtionen av kött- och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna.

Har ekologisk mat lägre klimatpåverkan? 2013 släpptes rapporten ”Ekologisk produktion och klimatpåverkan” av EPOK - Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Enligt rapporten har det ekologiska jordbruket i Sverige i huvudsak samma problem som det konventionella, nämligen en extrem övervikt av animalieproduktion. 90 procent av den ekologiska åkerarealen används för foderproduktion. Forskarna bakom rapporten menar att det inte går att avgöra om ekologiskt kött är mer eller mindre klimatbelastande.

Vi kommer inte att minska vår klimatpåverkan genom att äta ekologiskt.Inte heller kommer färre svenskar dö i cancer och hjärtkärlsjukdomar.

I en färsk rapport från Naturvårdsverket föreslår 14 forskare ekonomiska styrmedel för att komma till rätta med köttkonsumtionens klimatpåverkan. Man konstaterar också att ekologisk produktion har ungefär samma klimatpåverkan som konventionell. Vegetarisk mat är bra för klimatet, djuren och folkhälsan.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons