Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är Koranenläsning viktigare än hot mot yttrandefriheten?

Annons

Vad förtiger svensk media? Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg har hotats till livet efter GD:s granskning av Gävle Moské och dess förhållningssätt till våldsbejakande islamism. Hotet som Gullberg mottagit är därmed också riktat mot svensk press- och yttrandefrihet. GD har kommenterat det inträffade med att man kommer att fortsätta granskningen och inte låta sig stoppas. Religionskritik, och då särskilt mot islam, är tydligen det mest kontroversiella ämnet man kan yttra sig i just nu. Stöd för Gullberg kan vi notera i dagspressen. Senast i en mycket bra ledare i Göteborgs-Posten skriven av Alice Teodorescu. Gefle Dagblads redaktionella kollegor på Arbetarbladet är som vanligt tysta i frågor som på något sätt kritiserar Islamrelaterade förhållanden och beteenden. Jag kan inte finna en rad från S-redaktörerna Wennberg och Norling. Inte ett ord om att stå upp för sin kollega på GD. Inte ett uns av avståndstagande från islamistiskt hot. Egentligen blir man inte förvånad då AB:s politiskt redaktionella hållning oftast utmärker sig på detta sätt. Paradoxalt har AB en ledare 26 mars där Göran Greider får breda ut sig med en 14-punktslista som är hans analys av Koranen som han läst från pärm till pärm. Greiders litterära obduktion av Koranen är tydligen mycket mer relevant att återge på AB:s ledarsida. Dödshot från militanta Koranenuttolkare i Gävle riktade till en representant av yttrandefriheten på en tidnings ledarredaktion, det är inte värt ett ord att skriva om.

Kolliväst

 

SVAR DIREKT

Gefle Dagblad står bakom en granskning av moskén i Gävle och dess företrädare. De har gjort ett angeläget journalistiskt arbete och lyft fram relevanta uppgifter.

Utifrån vad som kommit fram har Arbetarbladet därefter gjort ett flertal publiceringar. Vi har således inte haft någon agenda att mörka eller att låta bli att uppmärksamma uppgifter om moskén. Arbetarbladets dåvarande chefredaktör Daniel Nordström har bland annat i en blogg kommenterat det faktum att moskéns företrädare inte ville uttala sig i media.

Och Jenny Wennbergs ledare lördag 2 april handlar uteslutande om hotet mot GD:s chefredaktör. Läs den här: Den som hotar en journalist, hotar hela demokratin

Helena Nyman

Chefredaktör Arbetarbladet

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons