Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgivaravgifter är ett skyddsnät för löntagaren

/

Svar till Torbjörn Edlund, 27 januari:

Annons

Jag sitter i distriktsstyrelsen för SPF Seniorerna och möter dagligen problematiken som våra garantipensionärer har och det är framförallt kvinnor.

Hur är det då med avsikten och innehållet i din insändare. Du påstår att alla arbetsgivare måste betala uppåt 50 procent av lönen i arbetsgivaravgifter. Dåligt påläst tycker jag. Arbetsgivaravgiften är 31,42 procent utom för äldre och ungdomar där den är lägre. Vidare tillkommer vissa sociala avgifter : avtalsförsäkringar (t.ex tjänstegruppliv) 0,451,03 procent beroende på avtal, avtalspension 3,75 4,5 procent (upp mot 10 procent för höginkomsttagare) samt löneskatt på pensionskostnader på ca 1 procent.

Detta ligger långt ifrån dom 50 procent du talade om. Eller är det kanske höginkomsttagarna du bekymrar dig om? Där kan du komma upp mot 46 procent men det gäller en liten del av arbetstagarna.

Men det stora problemet med din insändare är att du betraktar det som en skatt som löntagarna till syvende och sist betalar. Det heter arbetsgivaravgift och vad går då dessa pengar till. Jo till ålderspension 10,21 procent, efterlevandepension 1,17 procent, sjukförsäkring 4,35 procent föräldraförsäkring 2,60 procent arbetsskadeavgift 0,3 procent och arbetsmarknadsavgift 2,91 procent. Detta är inte skatter utan avgifter (försäkringar) som ett skyddsnät för löntagare, som en pensionär inte kommer i åtnjutande av när det gäller pensionen (det har man tjänat in under sitt arbetsliv) och alltså inte behöver betala för det nu.

Det finns något som heter allmän löneavgift på 9,88 procent och den kan man möjligen betrakta som skatt. Vad staten använder den till vet jag inte men det kan man ju forska i.

Avslutningsvis återkommer jag då till avsikten med din insändare. Jag tror att de flesta är överens om att de ekonomiska klyftorna mellan människor ökar. Snart äger en procent av jordens befolkning lika mycket som de övriga 99 procent har tillsammans. Är det så vi vill ha det?

Den så kallade pensionärsskatten upplevs av de flesta pensionärer som djupt orättvis. Visst betalar fortfarande en löntagare med 30 000 i månadsinkomst mer i skatt än en garantipensionär som försöker klara livhanken på 10 000 kronor i månaden. Men är det inte så vi vill ha det? Att vi skapar ett samhälle där vi hjälps åt och betalar efter bärkraft. För att inte tala om de som tjänar ofantligt mycket pengar. Dom kan inte äta sig mer än mätta och inte kan de ta med sig rikedomarna när färden går mot högre höjder.

Väldigt många pensionärer upplever att pensionen blir kanske bara 50 procent (ibland mindre) än när man var yrkesverksam. Att dessutom få betala högre skatt än löntagare känns i det läget inte speciellt bra. Att lyda din uppmaning att sitta lugnt i båten (tills den kapsejsar?) är inget jag rekommenderar. Nej vi måste slåss för att ändra denna orättvisa.

Christer Johansson (också pensionär)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons