Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtgärderna påverkar den svenska modellen negativt

Annons

Nu har den kommit igång. Frågan om skatteflykt. Hörde en del av den i dag. Riksdagen låtsades vara ense men är egentligen djupt oeniga. Jag skulle vilja föra över en del av debatten till våra vanligaste skatter. Men först en kommentar till införande av rotavdrag på lagning av gamla kylskåp eller andra förbrukningsvaror. Laga gamla kylskåp är inte miljövänligt, en del andra reparationer är också onödiga. Förslaget verkar inte genomtänkt. Alliansens ändringar som är direkt skadliga, exempelvis borttagande av fastighetsskatten som är direkt skadlig för den statliga skattebasen. Den gynnade dessutom en mindre del av fastighetsägarna då den ersattes med en kommunal fastighetsavgift som för det vanligaste fastighetsbeståndet är lika hög. Det var endast de dyra fastigheterna i skärgårdar och andra populära orter som vann på den reformen. Samtidigt släpptes kapitalet loss och fick föras ut ur landet utan hinder. Det innebar att värdet flyttades över till skatteparadis och belånades i svenska banker. Räntekostnaderna drogs sedan av från ägarens verksamhet. En reform som KD borde blygas för! Det gäller även införandet av vårdnadsbidrag för familjer där ena parten valde att inte arbeta. Ett annat KD-förslag var införande av fritt vårdval. Det är endast de som bor i tätorter som har ett fritt val.

Ute på landsbygden blev valet bara dyrare och mer svårtillgängligt. Ett vanligt argument från KD är att det har aldrig satsats så mycket pengar på vården som under deras tid vid makten. Sanningen är att antalet vårdplatser kraftigt beskurits och innevånarantalet ökat kraftigt. Av naturliga skäl blir det då högre kostnader.

Privatiseringen av skolan har inneburit ett utflöde av kapital till skatteparadisen. Även dessa kostnader har ökat på grund av ökad befolkning. Jobbskatteavdragen är en förtäckt skattesänkning som egentligen gjorde ett politiskt ingrepp i den svenska modellen och dessutom uppkom för att dra röster från den pågående sjuksköterskekrisen. En dold reform.

Rut-avdraget är en onödig skattereform då den grundade på något diffust och dessutom olagligt beteende att göra svarta tjänster vita.

Ett enklare och rättvisare förfarande är att beskatta tjänsterna med avdragsrätt för utnyttjare som kan redovisa behov av hjälp.

Det gäller även rot-avdragen. Slutsatsen av vad jag tycker är fel åtgärder som dessutom påverkar konkurrensen i fel riktning är att skattesystemet bör utredas med det snaraste. Det kan tyckas att vissa av de här förslagen är småsaker men de har blivit en betydande del av ekonomin och påverkar den svenska modellen negativt.

En äkta lantis!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons