Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att cykla med livet som insats

Annons

Just nu pågår den Europeiska trafikantveckan i många städer i Sverige. Den går ut på att man låter bilen stå och att man tar cykeln eller promenerar till sitt jobb i stället. Det gynnar både miljön och man får bättre hälsa. I Sandvikens kommun, där jag bor, belönades över 100 personer för att de cyklat eller promenerat till jobbet.

Men tyvärr så har inte alla denna möjlighet, det vill säga att kunna cykla eller gå till jobbet på grund av livsfarliga vägar där man med livet som insats försöker cykla till jobbet.

Jag bor i Jäderfors cirka 6 kilometer utanför Sandviken och har cyklat till jobbet så ofta jag har kunnat. Alltid med hjärtat i halsgropen, då de flesta bilister som kör efter Järbovägen tror att det är en motorväg.

4 augusti i år när jag cyklade till Sandviken på väg till jobbet blev jag överkörd av en mötande bil. Som tur var klarade jag mig med livet i behåll men med en allvarlig benfraktur och en lång sjukskrivning som följd.

I vintras deltog jag i projektet ”Vintercyklarna”. Det var mer än otäkt att cykla efter Järbovägen på vintern och att jag inte blev överkörd och miste livet då är ju en gåta.

Järbovägen blir mer och mer trafikerad, mycket med anledning av satsningen i Kungsberg.

Vi som bor efter denna livsfarliga väg kräver ingen upplyst flaschig cykelväg, vi skulle nöja oss med samma typ av gång och cykelväg som finns mellan Hofors och Edsken.

20 september kunde man läsa på kommunens hemsida om att cykla på säker skolväg...

Jag känner till många barn som bor i Jäderfors och som går på gymnasiet i Sandviken som ibland måste cykla efter Järbovägen till sin skola. De har sannerligen inte någon säker skolväg att cykla på!

Hoppas verkligen att ingen måste sätta livet till innan politikerna förstår hur viktigt och angeläget det är med en säker cykelväg för oss som bor i Jäderfors och Järbo! Nu måste ni gå samman och trycka på till Trafikverket!

Tack alla som har hört av sig efter olyckan!Det värmde!

Anne-Marie Morell Östlund, Jäderfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons