Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att jobba gratis är Alliansens giv – så går det till på Hemstagården

Annons

Att Gävle kommun bedriver dagverksamhet för missbrukare i kommunens lokaler på Hemstagården i Gävle, med frivilliga som arbetar där, är ganska anmärkningsvärt. Det kan man tycka om det inte vore för att det är Alliansen som styr i kommunen, så man blir inte förvånad. 

 

Att jobba gratis är Alliansens giv. Nyligen annonserade Gävle kommun på lokalbussar att man sökte efter frivilliga som skulle komma till äldreboenden och sjunga och spela musik för de äldre.

 

Gävleborg har hög arbetslöshet, men det stoppar inte hycklarna inom högern. Det finns inget larm på dagverksamheten och på Hemstagården finns det oftast bara två personal. De är ofta upptagna med annat. Om det händer något så är de oskyddade. De som sköter dagverksamheten har sällan personal att ställa frågor till. Verksamhetschefen finns sällan på plats. De jobbar helt ideellt, och får en kopp kaffe som tack. Hur sjutton facket kan gå med på något dylikt är obehagligt. 

Gävleborg har hög arbetslöshet, men det stoppar inte hycklarna inom högern. Det finns inget larm på dagverksamheten och på Hemstagården finns det oftast bara två personal.

Ska parkarbetare och undersköterskor också jobba gratis i Moderaternas Gävle efter valet? SD och C plus KD och Liberalerna är ju som bekant Moderaternas knähundar, som lyder duktigt, och dansar efter deras pipa.

 

En fd flitig besökare av dagverksamheten

 

Svar:

 

Gävle kommun har under 2017 genom socialtjänsten öppnat en lokal som en mötesplats för personer med framförallt alkoholproblem eller andra droger. Det har funnits en efterfrågan på en sådan plats att träffas på, fika och umgås, det vill säga att det ska finnas en dagverksamhet.

 

En lösning blev att socialtjänst Gävle gjorde i ordning en lokal av en mindre lägenhet som stod tom i anslutning till Hemstagården, en lokal som bedömdes passa väl in för ändamålet. Det framkom snabbt att det fanns intresserade frivilliga som gärna ville åta sig uppdraget med öppning och stängning av lokalen. Personer som tidigare varit i behov av hjälp och nu kunde bidra och stötta andra genom denna värdefulla insats. Medborgare som får ansvar och själva valt att ställa upp för andra ska så få göra anser vi. Aktivitet gynnar människor och att ha en social gemenskap kan öka vägen tillbaka från utanförskap.

 

För socialtjänsten är det en form av bidrag till frivilligorganisationer (även om det formellt inte är en förening som driver dagverksamheten) i detta fallet där socialtjänstens bidrag är en lokal och tillgång till personal från Hemstagården om sådant behov skulle uppstå, men där frivilliga driver verksamheten. I dag finns det tre personer som har sagt att de gärna har detta uppdrag. Det har, framförallt under den mörka och kalla årstiden, varit en välbesökt verksamhet som Socialtjänsten uppfattat att majoriteten av besökarna har uppskattat.

 

Vi moderater anser att alla ideella insatser inom det sociala området är en tillgång för kommunen och dess medborgare. När det gäller människor som är på glid behövs en social kontakt, en mötesplats där man kan samlas och där det finns gemenskap.

Moderaterna arbetar för att det ska finnas en mångfald av lösningar och där även frivilliga organisation eller människor kan stötta och hjälpa till. Människors behov behöver inte begränsas utan alla aktörer är nödvändiga för att använda samhällets resurser på allra bästa sätt.

 

EwaMarja Andersson

Ordförande

Socialnämnden

LÄS fler insändare här:

Ditt barn behöver dig mer än du behöver sociala medier

Svar från Försäkringskassan: "Handläggares lön påverkas inte av hur många ärenden som beviljas eller avslås"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons