Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att skicka bocken till Kina är inte bra för Gävle

/


Jag läser i tidningen att bocken är framme i Kina, och där Bocken stod i Gävle är det en blå container med en blå ”presenning” där det står att den lämnat oss.

Annons

Ska vi vara stolta i Gävle? Nej, inte för en sekund. Att ta bort Bocken innan nyår är ingen bra reklam för Gävle, och varför ersätta den med ”skit”. Det vore vackrare om platsen fick vara helt utan röda och blå ”presenningar”. Sedan kostnaden, 90 000 för resan samt 45 000 för material, om det är enkelbiljett vet jag inte.

Allt det här är egentligen en bagatell, om man ser till vilket land Gävle så stolt skickar Bocken till. Kina! 2014 var det 24 år sedan massakern på Himmelska Fridens Torg, Kina är en fortfarande en diktatur. Mats Olsson, debattredaktör samt ledarskribent, skrev i Västerbotten-Kuriren 2 jan i år bland annat:

”Den kinesiska enpartistaten är en diktatur. Grym och brutal. Som kväser oppositionella och sätter medborgerliga fri- och rättigheter på undantag. Som skickar räkningen på gevärskulan till den avrättades släktingar.” Han skriver även: ”Enligt uppgifter i förra veckan har Kina nu inte bara världens högsta koldioxidutsläpp totalt sett. Per person har landet gått om EU och så vidare”

Men i Gävle är man stolta att man firar fem år av systerskap, samt förnyar detsamma. Stolt, säger Jörgen Edsvik (S) kommunstyrelsens ordförande och att vårt partnerskap med Zhuhai har möjlighet att bidra till både ekonomisk tillväxt och ny kunskap för båda parter, i ett pressmeddelande. I slutet på januari skickar de en delegation till Kina för att delta i detta jubileum, vad det kostar får vi nog aldrig veta.

Om man nu vill sätta Gävle på kartan, för att bygga affärsmöjligheter med världen, ska man kanske inte börja med Kina. Då tror jag att bocken blir en dålig ambassadör för Gävle, och frågan blir då, är det värt det?

Inger J

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons