Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att Upptåget stannar är en överlevnadsfråga!

Annons

Upptåget norr om Tierp har på bara några år blivit en stor succé. Nyinflyttade har angett Upptåget som starkt bidragande orsak, eftersom man kan bo i våra kommuner och pendla till Gävle, Uppsala och Stockholm. Också för det lokala näringslivet, det sociala umgänget och tillgången till kultur- och fritidsverksamhet är bra kommunikationer en absolut nödvändighet.

Vi som bor i Mehedeby, Marma och Älvkarleby kämpade hårt för tågstopp med Upptåget när det förlängdes norrut från Tierp upp till Gävle i juli 2007. Ett stormöte i Skutskär, namninsamlingar och uppvaktningar hos de båda landstingen gav resultat. Upptåget skulle inte köra värdshus förbi.

Sju till åtta turer från starten 2007 har utökats till 13 turer i dag. Busstrafiken för oss i Marma och Mehedeby har de senaste tre–fyra åren bantats från 25 turer till åtta–nio på vardagar. Antalet indragna bussturer är betydligt fler än nuvarande antalet turer med Upptåget! På helgerna har busstrafiken dragits in helt. Detta försämrar möjligheterna att ta sig till närmaste tätort, särskilt om man bor en bit ifrån en tågstation.

Att Upplands Lokaltrafik mot denna bakgrund planerar färre tågstopp i Marma och Mehedeby är orättvist och illavarslande.

Mister vi tågstoppet kl 08.51/08.55 söderut blir turtätheten på bästa morgontid blir nästan tre timmar. Mister vi tågstoppet norrut kl 08.03/08.06 blir turtätheten två timmar i stället för nuvarande en timme. UL:s motiv är svårigheter att få ihop tågtidtabellen när en tur förlängs från Skutskär till Gävle och vice versa.

Vill man på allvar öka det kollektiva tågresandet av miljöskäl och minska restiderna är det fel väg att hoppa över vissa tågstationer, särskilt på högfrekvent tid. Detta tvingar många pendlare att ta bilen.

Vi anser att lokaltrafiken behöver byggas ut även fortsättningsvis, med dubbelspår och fler tåg- och bussturer, inte färre. För oss i norra delen av Uppland är detta en överlevnadsfråga. Därför protesterar vi mot planerade indragningar av Upptåget!

Lennart Henriksson

Marma Fastighetsägarförening

Gunnar Eriksson

Älvkarleö IF

Freddy Järvi

Mehedeby Fastighetsägarförening

Sune Klippmark

Mehedeby Fastighetsägarförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons