Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baksidan av en vindkraftpark

Annons

Det har nu skrivits ett oräkneligt antal artiklar och ett antal tv-inslag har också gjorts. Men vart och ett av alla inslag om dessa vindkraftverk är vinklade av media eller så är alla intervjuade positiva och inte drabbade av vindkraftverken.

Men har någon intervjuat eller bett någon av oss som verkligen blir drabbade av Jädraås vindkraftpark att kommentera? Nej. I artikeln torsdag 17 november står Ockelbos kommunalråd Magnus Jonsson (S) och säger ”Det här kommer att skapa fantastiska möjligheter för byborna och hela Ockelbo”. Nu undrar jag till en början, vad har Ockelbo med saken att göra? De kommer ju knappast att bli berörda och störda av vindkraftparken, och de bybor han menar skulle jag gissa är de som bor i Jädraås, och de blir heller inte berörda av vindkraftverken. Så, om han menar oss i Ulftorp och Ivantjärn, som blir drabbade på ett eller annat sätt, får han gärna förklara lite mera ingående vad för ”fantastiska möjligheter” vi kommer att få ut av det här.

Byapengen som är utlovad vill jag gärna se att den fungerar efter cirka fem till tio år innan jag tror på den. För det finns ingen lagstiftning som säger att företaget som äger parken måste betala ut en så kallad ”byapeng”. Det som finns skrivet om ”byapengen” lyder som följer: ”Bygdepeng är en frivillig kompensation till byarna där vindkraftparkerna byggs”. Och det där med frivilligt kan endast sluta på ett sätt. För ett företag är inte intresserat av samhällsansvar utan endast av att gå med vinst. Så de kommer nog endast att se detta som en extra utgift som snart kommer att försvinna. Men jag har gärna fel i detta ämne! Och sedan kommer Ockelbo kommun att förvalta denna byapeng i en särskild vindkraftsfond. Varför ska Ockelbo kommun förvalta dessa pengar? De kommer väl knappast att bli störda och berörda av vindkraft- parken som ska byggas här?

Tobbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons