Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn ska ha rätt att vistas i en opolitisk miljö

Svar till Annsofie Lundberg, 23 april

Annons

Unga Örnars föreståndare för Knoppen i Forsbacka undrar varför vi moderater har lämnat in en motion till Gävle kommunfullmäktige om att Gävle kommuns avtal med Unga Örnar ska sägas upp.

Bakgrunden är enkel. Vi vill att alla barn och ungdomar ska ha rätt att vistas i en opolitisk miljö, när det är Gävle kommun som finansierar verksamheten. Om det finns föräldrar och partier som vill driva fritidsverksamhet för unga utan kommunala subventioner/bidrag så har vi självklart inte några som helst synpunkter på det.

Unga Örnar är en del av arbetarrörelsen i Sverige, vilket Unga Örnar skriver själva på sin hemsida. Ordagrant står det; Unga Örnar är arbetarrörelsens barn- och ungdomsorganisation

I samband med 1 maj demonstrationer och valrörelser så medverkar ofta Unga Örnar med ansiktsmålning för barn med mera, och i Gävle finns det en kraftig överrepresentation bland UÖ föreståndare som har partipolitiska uppdrag för socialdemokraterna.

Unga Örnar ställer också krav på att man ska dela arbetarrörelsens värderingar för att vara anställd. Det har jag inga synpunkter på. Unga Örnar får ställa vilka krav man vill, och man får självklart vara en del av socialdemokraternas verksamhet, men det som inte är acceptabelt är att den verksamheten finansieras via kommunala bidrag. Föräldrar och familjer i Forsbacka eller som bor i andra områden i Gävle, som inte delar arbetarrörelsens värderingar var ska deras barn vara?

Det tillhör inte 2000-talet att Socialdemokraternas verksamheter gynnas av en kommun ekonomiskt, och tack och lov har vi lämnat det samhälle där barnen skolades in i Unga Örnar, för att sedan gå vidare till SSU och S.

Unga Örnar bedriver, såvitt jag vet, en bra fritidsverksamhet för barn och unga, och när avtalet sägs upp så står det självklart LO och Socialdemokraterna fritt att driva en fritidsverksamhet för dem som delar arbetarrörelsens värderingar men för den verksamhet som ska finansieras av Gävle kommun, och vara av allmänt intresse, så ska den vara opolitisk. Något annat vore helt oacceptabelt.

Jag ser fram emot att ett enigt Gävle kommunfullmäktige ställer sig bakom vår motion om att de fritidsgårdar som drivs i Gävle kommun ska drivas av föreningar som är opolitiska.

Lars Beckman (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons