Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöver kvinnor verkligen gå på toaletten?

Annons

Finns det olikheter i den biologiska kroppen som kan förklara skillnader i förekomst av tarmbesvär hos män och kvinnor?  Eller handlar det om normer, livsvillkor och kulturella föreställningar?

Forskning visar att det handlar om det senare –  inlärt könsrelaterat beteende gör att vi sköter våra magar på olika sätt och därmed får olika tarmbesvär och olika mycket problem.

En man sammanfattar frågan i ett inlägg på en sajt:

”Det är manligt att skita. Karlar skiter. Vad kvinnor gör på toaletten har jag ingen aning om och vill inte veta heller. Förmodligen gör de sig fina. Broderar. Tar pianolektioner eller något”.

Vad vi egentligen gör:

Lägger papper i toalettstolen så att det inte ska plumsa, sätter på vattenkranen för att förhindra att ljud tränger ut från toaletten, vägrar bajsa annat än hemma och skulle aldrig i livet visa för en ny manlig bekantskap att vi faktiskt behöver bajsa ibland. Och – håll i er nu – det doftar illa även från kvinnor som bajsar!

En undersökning från Mag- tarmförbundet visar att män har en betydligt mer avslappnad attityd till det nödvändiga toalettbesöket. De tar sig tid, sex av tio surfar på mobilen eller läser under toalettbesöket. Kvinnor däremot skyndar sig, gör det de ska och snabbt ut. De går inte på toaletten lika ofta som män, unga personer och män bajsar mest och oftast enligt undersökningen. En del kvinnor passar även på att tvätta handfatet eller svabba golvet med ena foten medan de sitter på toalettstolen.

 

Vår undersökning visar att var femte svensk har problem med magen minst en gång i veckan (22 procent av kvinnorna, 16 procent av männen). 50 procent har problem med förstoppning, gaser eller växelvis hård/lös mage.

Sverige är att av de länder som har högst förekomst av kronisk förstoppning, 20 % av kvinnor och 15 % av män är drabbade. Riskfaktorer för kronisk förstoppning är: kvinnligt kön, hög ålder, låg socioekonomisk status samt IBS (ömsom diarré, ömsom förstoppning).

 Men även om kvinnorna har mer magproblem, så är de bättre på att söka vård. Lika ”manligt” som det är att bajsa, lika omanligt är det att söka hjälp för sina magbesvär.

Vilken annan kroppsdel skulle vi behandla så här illa som vi gör med magen? Och så olika mellan könen?

 

Wictoria Hånell

kanslichef Mag-tarmförbundet

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons