Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behövs det en omvårdnadsnämnd?

Det framgår av artiklar i pressen att privata vårdbolag och friskolor gör miljonvinster på sin verksamhet medan kommunal verksamhet går med förlust.

Annons

Funderar aldrig omvårdnadsnämnden och skolstyrelsen på vilka orsakerna till detta är utan nöjer sig med att privatisera ytterligare.

För en utomstående betraktare förefaller det underligt hur detta kan hänga ihop. De privata aktörerna tar ju över och använder den tidigare kommun- anställda personalen och de verkar vara mer än nöjda med sina tjänster.Vad det påstås är vårdtagarna också nöjda med vården.

De stora kostnadsskillnaderna kan inte enbart förklaras med att de privata bolagen inte har några politiska nämnder som sammanträder var fjortonde dag. Nämnder som kostar pengar dels för föredragande tjänstemän och dels arvoden till politiker. Privata företag har givetvis en bolagsstyrelse men den förvaltar flera uppdrag och har säkert inte sammanträden så ofta. Även om det är en ekonomisk skillnad så kan den knappast förklara de stora vinsterna i privata bolag.

De politiska nämndledamöterna bör nog engagera sig mera i den egna verksamheten.

Behövs omvårdnadsnämnden över huvud taget när privatiseringen ökar i omfattning. Det kan till exempel ligga på kommunstyrelsen att upphandla tjänsterna.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons