Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevare oss för ännu mer jägarinflytande!

Svar till Dan Törnström, 10 november

Annons

Dan Törnström vill med en påhittad och krystad parallell uppenbarligen jämföra ett fiktivt kommunalt ärende gällande hastighets-begränsning vid en skola, med den nationella och regionaliserade vargförvaltningen.

Med sin parallell vill han peka på ett demokratiskt problem när regeringens förlängda arm, Naturvårdsverket, med hänsyn till politiska beslut, internationella överenskommelser och med biologisk hänsyn tar nationsövergripande förvaltningsbeslut när det gäller rovdjur.

Törnström vill på så sätt uppenbart kratta manegen för införande av en särskild jaktmyndighet.

Något som även jaktorienterade riksdagspolitiker förfäktat.

Den av Törnström konstruerade konflikten om trafikens hastighet vid en skola i parallellen är irrelevant, genom att absolut alla vill värna skolelevernas trafiksäkerhet, medan när det gäller varg, finns krafter som vill bevara men också krafter som arbetar för att dessa djur ska dödas i så hög utsträckning som möjligt.

Det hävdas till och med från det förbund Törnström är knuten till, att alla vargar ska skjutas. Detta oavsett att vår högsta demokratiska församling, riksdagen, i total enighet och med stöd av tre statliga rovdjursutredningar, beslutat om att vi ska förvalta en livskraftig vargstam.

När det gäller den regionala rovdjursförvaltningen finns det dock demokratiska problem, där har Törnström en poäng, men inte som han tänkt sig.

Övergripande regionala viltförvaltningsbeslut fattas i Länsstyrelsernas viltförvaltningsdelegationer.

Delegationer som är sammansatta av fem politiska företrädare och ett antal brukar- och intresseorganisationer som, oavsett den demokratiska grundambitionen, är helt jägardominerade i landets alla län. Det har företrädare för naturvården länge påpekat, men också brukarorganisationen LRF. Detta är ett verkligt demokratiskt problem, eftersom andelen jägare av landets befolkning är under 3 procent.

Viltförvaltning är så mycket mer än jakt.

Om sakkunniga på Naturvårdsverket åsidosätts i rovdjursförvaltningen genom att ansvaret för nationella viltförvaltningen överförs till en ren jaktmyndighet, kan det få katastrofala följder, inte bara för rovdjuren.

Yvonne och Uffe Stridsberg,

Naturvänner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons