Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bit i det sura äpplet nu!

/

 30 maj 2014, satte sig en tjej, Denise Fahlander, vid ett äppelträd i Sofiaparken.

Annons

För att protestera mot nedhuggningen av ett äppelträdet, man ville bygga radhus, eller rättare sagt bygga ett garage och soprum där trädet står. ”Jaha” tänkte nog många, ”spelar roll?”. Men det gjorde det, för det här var inte vilket träd som helst, det var ett ”moderträd”, 150200 år gammalt och Sveriges största kända äppelträd. Det kvalar även in bland världens största!

Det här trädet var något som inte borde vara helt okänt för våra politiker, de boende runt om hade i ett tidigt skede både protesterat mot byggnationen i den lilla parken, samt även påpekat att det fanns ett unikt träd där, trots det sålde man marken till en privat aktör. Man hade ”missat” det mäktiga trädet och tagit det för ett buskage, vid genomgången av parken.

Ingen hade kunnat vänta sig den uppmärksamhet samt det engagemang som blev. Denise blev inte ensam. Det börjades vakta 24 timmar om dygnet, folk vallfärdade till Sofiaparken, för att skriva under protestlistor, och även för att få vara med att vakta. Lokaltidningar, kvällstidningar samt tv kom och gjorde reportage, eleverna vid Montessoriskolan skaffade en egen protestlista och några av dem fick medverka i Lilla Aktuellt.

Googlar man på Äppelträdet, kommer det upp på åtskilliga sidor, Trädet fick en FB-sida, folk har både twittrat och bloggat om det, och det finns på instagram, så det spred sig över Europa och runt hela världen, folk från hela Sverige kom för att skriva på och även turister från andra länder kom för att visa sitt engagemang och för att skriva under! På www.raddaappeltradet.se går det bla att läsa det här inlägget:

Anna Haranas, 9 juni, 2014 kl. 00:36. Please save this tree. Thanks from Melbourne

Vid en presskonferens 11 juni 2014 sa Jörgen Edsvik (S) ”Äppelträdet kommer stå kvar. Vi ska lösa det med byggherren”, men det var ett löfte , som inte han hade mandat för att lova. Men 2014 var ett valår, och då kan man alltid försöka att lova lite mer än vad man kan hålla.

Det var i lördags exakt ett år sedan vaktandet började och vad händer. Trädet bevakas fortfarande, men med lite mindre bemanning, det har varit en vinter och kallt men det har funnits tillgång till en varm husvagn samt det finns fortfarande en lånad valstuga, som fått det passande namnet Äppelbo, och kampen fortsätter även även med insändare och skrivelser. Det ligger även ett medborgarförslag på kommunen som lämnades in i höstas, och på den vägen är det.

Kan inte påstå att de är så engagerade, våra politiker i kommunen. Men de borde de vara, mer än vad de är, för Äppelträdet är bra reklam för Gävle, det har blivit nominerat till frimärke, samt Veikko Holmberg och hans nybildade bolag Yulegoat brygger premiumglögg på äpplen från Sveriges största Äppelträd . Äpplen har varit med på åtskilliga mässor och föredrag både i Sverige och Europa bland annat i Belgien, Eurocom 2014.

Det här är alltså bra reklam för Gävle, vi har inte bara bocken vi har ett unikt träd, ett träd som ingen annan har och ingen annan kan få. En bock kan vem som helst bygga och ställa upp. Men att ställa dit ett unikt hundarårigt moderträd går inte. Det måste få stå där det står! Vad är det som är så svårt och vad är det som tar sådan tid?

Vi har en medborgare över hela världen som väntar på svar, vi har en byggherre som säkert vill ha ett besked, men framför allt så har vi ett unikt träd, och det ska vi vara rädda om. Visa att ni lyssnar på era medborgare, bit i det sura äpplet och ta ert ansvar: Vi har gjort fel men vi kan göra rätt!

Inger J

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons