Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björklund tycks inte ha en aning

/
  • Liberalernas partiledare Jan Björklund i talarstolen i Almedalen under politikerveckan 2016 som inleddes på söndagen med Liberalernas dag.

Annons

I Jan Björklund Almedalstal 3 juli 2016 gjorde han en jämförelse mellan 1200-talets frihandel som gutarna då bedrev med den frihandel som EU försöker bedriva.

Vad Herr Björklund inte tycks ha en aning om är att gutarna blev utmanövrerade av Hansan. Hansan med sitt huvudsäte i Lübeck och tyska köpmän och borgare i Visby. Troligtvis hade gutarna också röstat nej till Hansan om de kunnat och förstått att de själva inte skulle få vara med.

Dessutom fick de inget stöd av de tyska borgarna och köpmännen innanför Visby ringmur när den danske kungen Valdemar Atterdag med sin här intog Gotland 1361. Cirka 1800 gotlänningar blev slaktade utanför ringmuren.

Herr Björklund tyckte att Marita Ulvskog var en hycklare när hon med dagens kunskap skulle röstat nej till EU. Vad ska vi då kalla före detta utbildningsminister Björklunds bristande historiekunskap för?

Att inte vara påläst och mästra andra personer måste väl ändå vara värre än en person som erkänner och ångrar sig när den gjort fel.

Sommargute

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons