Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blotta ditt digitala jag

Annons

Den omtalade selfien väcker många åsikter och känslor, en del kan inte leva utan den medan andra knappt vet vad en selfie är.

Oxforddictonaries.com (2014) definierar selfie enligt följande: ”A photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and shared via social media.”

Människan är en social varelse som genom olika relationer förstår världen. Vissa relationer kan vi styra över (vänner, grannar, kollegor och så vidare), medan andra utvecklas av egen kraft, vi saknar till exempel förmågan att välja våra föräldrar eller syskon.

Våra relationer påverkas av kulturella och sociala normer. Det anses vara mer acceptabelt att avsluta en relation med en partner eller en vän än att göra detsamma med sin mamma. En del av processen för att utveckla våra relationer till vissa människor handlar om att lämna ut information om sig själv, självutlämnande. Om vi når önskad effekt vid självutlämnande kommer relationen att förstärkas.

Självutlämnande kan ta sig uttryck på olika sätt. Vi har alla våra egna sätt att kommunicera ut vilka vi är. Många använder sig i dag av selfies för att visa vem de är genom att lägga ut bilder på sig själva i olika situationer. Ska du lägga ut en selfie, välj inte bara att ta bilder när du är som mest stylad.

Våga ta vardagliga selfies. Du skänker på så sätt dina följare en inblick i vardagen, ungefär som att du släpper in dem backstage. Ta en bild när du är på väg till jobbintervjun. Du kommer garanterat att få glada tillrop och uppmuntrande kommentarer. Dessutom, visste inte människor i ditt nätverk om att du sökte jobb så gör dem det nu. Vilket kan öppna upp för tips om arbete att söka. Gör det till en story, lägg upp olika bilder med olika texter på olika plattformar, på så sätt skapar du intresse för att följa dig på flera sociala medier.

När någon vill ta en groupie, tagga varandra i fotot då syns ni i varandras nätverk och ökar på så sätt er räckvidd. Var smart och fråga människor innan du taggar människor och delar bilder, det är inte självklart för alla att vilja synas överallt.

Robin Jönsson

student vid Lunds Universitet

Nina Jansdotter

beteendevetare och karriärcoach

Jens C Hilner

fotograf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons