Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönderna har skickliga ledare

/

För några veckor sedan pågick i denna tidning och även i andra, en het debatt om Coop Gävleborgs sätt att inköpa mjölk och mejeriprodukter till sina butiker i Gävleområdet.

Annons

Coop hade övergått från att ha inköpt Arlas och Gefleortens mejeriprodukter till att enbart inköpa Arlas produkter. Så här i efterhand kan det vara intressant att analysera vad frågan egentligen gällde.

Jag vill då gärna införa ett ägarperspektiv och hamnar då osökt på begreppet kooperation och vad detta begrepp innebär.

I alla lexikon står det att det betyder samarbete.

Om du är mjölkkonsument önskar du att mjölken har ett så lågt pris som möjligt, medan mjölkbonden önskar att få ett så högt pris för levererad mjölk som möjligt.

Både du som Coopkund och mjölkbonden är anslutna till kooperationer. Som kund är du konsumentkooperatör medan mjölkbonden är producentkooperatör.

Den tidigare leverantören Arla, med ledning och huvudkontor i Danmark, ägs av Sveriges och Danmarks kooperativt anslutna bönder. På senare tid har begrepp som ”närproducerat” eller ”öppna landskap” kommit in i dessa sammanhang. Som konsument är jag givetvis intresserad av kvalitet och pris och jag kan ha åsikter om det öppna landskapet eller det igenväxta.

Men därifrån till att göra valet av mjölkinköp till en ”antingen eller”-fråga är för mycket.

Det kan inte gagna någon att dessa ”snårdebatter” uppstår och därtill i helt fel sammanhang.

Vi bör komma ihåg att vi Coopmedlemmar i Gävleborg är över 100 000. Enbart under 2008 ökade vi med 2 652 medlemmar. Detta är säkert ingen slump då vi som bekant lever i en tid av ekonomisk vilsenhet, och landets politiska ledning tycks sakna bra handlag för att skydda de svaga i samhället. Det gäller att alla är ”sin egen lyckas smed”.

Jordbruket har på senare år stärkt sin ställning som näringsgren enligt all tillgänglig information.

Vi ska också minnas att svenska bönder säkert är den näringsgren som är bäst och effektivast organiserad i vårt land. Sedan 1930-talet har det funnits mejeriföreningar, slakteriföreningar, skogsägarföreningar etcetera. Bönderna i Sverige har mäktiga organisationer och har skickliga ledare.

Jag kan inte befria mig från tanken att den kampanj som blommade upp i pressen för ett par veckor sedan var ”organiserad” från visst håll.

Den var riktad mot Coopledningen i Gävleborg och ledde till vissa förändringar av mjölkleverantörer.

Vi i Coop Gävleborg kommer säkert att kunna leva med denna kompromiss som blev följden. Men det var inte ett uttryck för medlemsviljan.

"Kooperatör"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons