Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daggmaskens hyra har inte höjts

Annons

SVAR TILL ”Orolig förälder”, 14 september

Anledningen till de förändrade förutsättningarna för Daggmaskens förskola är den lag som verkställdes från 1 januari i år och som innebär att det över hela landet ska vara samma ersättning till friskolor som det är till de kommunala skolorna för samma verksamhet. Det innebär till exempel att om den totala snitthyran för kommunens alla förskolor är 950 kr/kvm är det bara 950 kr/kvm som friförskolan ska ersättas med. Har den specifika förskolan eller skolan högre kostnader än så, får de byta lokaler, öka antalet barn eller på andra sätt öka sina intäkter eller minska sina kostnader. Har de en lägre hyra än snittkostnaden får de istället mer pengar att använda till verksamhet eller annat. Hyran har alltså inte höjts för Daggmaskens förskola, det är subventionerna från Barn och ungdom som tagits bort i och med lagändringen.

Den nya lagen har regeringen infört med syftet att få samma grundförutsättningar för friskolor som för kommunala skolor. För just Daggmaskens förskola slår det hårt då den förskolan har totalt relativt små ytor där det har gjorts stora investeringar, vilket gör att hyran är högre än snitthyran inom kommunens förskolor samt att man dessutom har stora ytor per barn. Utifrån de kostnader som finns på denna fastighet när det gäller kapitalkostnader, försäkringar, drift och underhåll, skulle enligt min bedömning, ingen annan seriös fastighetsägare kunna sätta lägre hyra på denna fastighet än vi gjort i dag.

Självklart förstår jag att detta känns bekymmersamt för er som föräldrar, era barn och för en bra verksamhet när det får denna effekt. För vissa friskolor med låga hyror får det dock en omvänd effekt.

För att eventuellt göra undantag från denna lag krävs vissa kriterier och i detta fall görs bedömningen av barn- och ungdomsförvaltningen.

Cathrine Holgersson

vd Gavlefastigheter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons