Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att återinföra lagen om tjänstemannaansvar?

Annons

Går det inte att lita på chefer? Som det verkar gäller det även höga chefer i statsförvaltningen oavsett vilken regering som utsett dem. Ända sedan jag var fritidspolitiker i förutvarande Valbo kommun och efter sammanläggningen i Gävle kommun har jag noterat riskerna med att anställa flera fritidspolitiker och sammanlägga flera nämnder.

Den troliga orsaken var nog det enorma tapp av fritidspolitiker som kommunsammanläggningarna orsakade. Före sammanläggningarna fanns det fritidspolitiker sysselsatta inom nästan alla företag. Med sina kontakter i arbetslivet och sin verksamhet i politiska föreningar kunde de förmedla viktiga synpunkter från väljarna på vad som borde åtgärdas av politiker. Genom att placera dessa fritidspolitiker i de nämnder där deras kontakter sammanföll med nämndernas verksamhet kunde man uppnå en stor kunskapsbredd.

Sammanslår man nämnder så kommer deras fritidspolitiker inte kunna greppa alla nämnders verksamhet. Anställda politiker fick för nära arbetsgemenskap med chefstjänstemännen. När sedan lagen om tjänstemannaansvaret togs bort bäddade det för att tjänstemannen kunde driva sina egna åsikter i frågan utan risk för åtgärder, samtidigt som den anställde politikern fick mycket större verksamhetsfällt och måste lita på sina chefer.

Kommunala beslut kom allt mera att tas i slutna rum. De politiska föreningarna fick väldigt lite inflytande som i sin tur gjorde att de lade av.

Som det ser ut nu när chefer börjar handla mera på eget bevåg är det dags att återinföra lagen om tjänstemannaansvar.

Karl Gustaf Skoog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons