Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att ta itu med lärarkrisen!

Annons

Det är ingen nyhet att det råder lärarbrist, men trots det är vi uppenbarligen alldeles för skygga för att åtgärda det. En bra undervisning är hela grunden för ett bra samhälle, men hur ska undervisning fungera väl utan lärare? Det är hög tid att göra någonting!

Löner samt status för lärare måste höjas. Alldeles för många väljer bort lärare som yrkesval just på grund av lönerna och statusen, och bara något sådant simpelt skulle ta oss långa vägar. Dessutom skulle en högre status för lärare säkerligen höja nivån på undervisningen, kolla bara på toppresterande länder i Pisa-undersökningar Sydkorea, Japan, Finland, Polen, med flera.

Vissa klagar på att vi inte har råd för att höja lärares löner, men hur kan man tänka så kortsiktigt? En bättre utbildning påverkar hela landet och därför skulle ekonomin förbättras i det långa loppet, och oavsett så är det en smart investering.

Eftersom vi har väntat så länge med att agera så räcker dock inte det, något mer behövs. En kortare utbildningstid för lärare inom de ämnen det råder störst brist på, bland annat matematik och NO, för att behovet av lärare är så akut där. Även om kvalitetsnivån på lärare sjunker är det åtminstone bättre än inga lärare alls, så det finns ingen riktig nackdel med det.

Allihop högre löner, högre status, kortare utbildning är enkla förslag och väldigt lätta att införa, men de skulle gå en väldigt lång väg. Vi måste börja någonstans, och det är verkligen hög tid att börja!

Jacob Carlsson

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons