Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att ta mjölkkrisen på allvar

/
  • Satsa på en hållbar produktion av vegetabilier i stället för att subventionera mjölkproduktion, menar Simon Stenberg i sin insändare.

Annons

Det är verkligen en kris. Mjölken, som vi vuxit upp med, som skulle ge oss starka ben och något vi producerat i Sverige så länge vi minns - är nu hotad av ett prisras till följd av överproduktion i EU. Vem är mjölkkrisen en kris för? För bönderna? För distributörerna? För konsumenterna?

Jag hävdar att den största krisen vi har, när det handlar om mjölk, gäller producenterna, det vill säga korna, som faktiskt producerar mjölken som vi pratar om. Det är en global kris att vi fortfarande systematiskt utnyttjar djur att bli, och producera mat som vi äter när vi faktiskt inte måste det och dessutom förstör klimatet på kuppen.

Vi brukar få höra att Sverige har bäst djurhållning i världen, att bönderna älskar och tar hand om sina djur väl. För att producera mjölk så kommer man dock inte ifrån att kon måste mjölkas, insemineras, avlas för produktionsändamål och kalvarna måste antingen slaktas eller själva bli mjölkmaskiner. Om man sedan gör detta mer eller mindre dåligt är för mig inte huvudproblemet. Huvudproblemet är att djur inte kan få leva för sig själva och just - leva. Att jag har levt gott mina 27 år tycker jag inte är ett argument för att ha ihjäl mig eller hålla mig inlåst, detsamma tycker jag gäller för andra tänkande och kännande djur än människor.

Det främsta argumentet jag brukar höra är att svensk mjölkproduktion bidrar till biologisk mångfald genom att hålla ängsmark öppen. Men hur går det ihop med viljan vi ser nu att ta bort – för övrigt korta – beteskravet? Vilka kor är det som ska hålla landskap öppna när de står inomhus och får foder?

Jag tycker att vi har en moralisk förpliktelse att göra gott och inte skada i onödan, och jag ser inte hur det är förenligt med att dricka mjölk eller äta kött när vi verkligen inte behöver det. Som vegan vet jag att det problemfritt går att ersätta mjölk med havre- och sojaprodukter. Varför skulle jag vilja utnyttja ett djur som aldrig får leva ett liv i det fria när jag inte behöver det?

Ett konstruktivt förslag, lägg våra pengar som gått till att subventionera en överproduktion av mjölk på att bönder kan ställa om till en mer modern, hållbar och djurvänlig produktion av vegetabilier istället. För djuren och för framtida generations skull, så kanske vi kan avvärja mjölk- och köttkrisen.

Simon Stenberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons